Od kilkunastu lat monitoruje się rozwój społeczno-gospodarczy kraju. Stosowane wskaźniki informują o tym, że na pograniczu zachodnim zadania rozwojowe rozwiązywane są relatywnie lepiej niż na pograniczu wschodnim. Podstawowy mechanizm odnajdywania się w nowych ramach i okolicznościach życia zależny jest od tożsamości społecznej mieszkańców. Przemiany systemowe konfrontują mieszkańców m.in. z problemem rozumienia siebie, który jest sprzężony z ich pojmowaniem świata społecznego.

Informacje dodatkowe o Społeczno-kulturowe konteksty tożsamości mieszkańców wschodniego i zachodniego pogranicza Polski:

Wydawnictwo: Scholar
Data wydania: b.d
Kategoria: Socjologia, filozofia
ISBN: 83-7383-155-X

Kup książkę Społeczno-kulturowe konteksty tożsamości mieszkańców wschodniego i zachodniego pogranicza Polski

Społeczno-kulturowe konteksty tożsamości mieszkańców wschodniego i zachodniego pogranicza Polski - opinie o książce

Małe struktury społeczne
Machaj Irena0
Okładka ksiązki - Małe struktury społeczne

Autorka wyodrębniła dwa zasadnicze nurty w mikrosocjologii: strukturalne oraz interakcyjne, w obrębie których kształtują się ujęcia społecznej tożsamości jednostki....

Małe struktury społeczne
Machaj Irena0