Śnieżyczka i Róża

Śnieżyczka i Róża nie wiedziały, że żyją w baśni... Tak to zwykle bywa.

Pierwsze miejsce na liście bestsellerów ,,New York Timesa".

Śnieżyczka i Róża - dwie siostry, tak różne od siebie jak kwiaty, od których mają imiona - zmuszone są do opuszczenia bezpiecznego domu po tajemniczym zaginięciu ojca. Przenoszą się z matką do chaty w lesie, który, jak to w baśniach bywa, pełen jest niesamowitych stworzeń i wydaje się zaczarowany. Jak dziewczynki poradzą sobie z niebezpieczeństwami i wyzwaniami zdane tylko na siebie? I co najważniejsze, czy uda im się odnaleźć ojca?

Emily Winfield Martin, bestselerowa pisarka i ilustratorka książek dla dzieci, autorka Kiedy na Ciebie patrzę, tym razem na nowo zinterpretowała klasyczną baśń braci Grimm Śnieżka i Różyczka.

Głębsze znaczenia opowieści wypływają na powierzchnię, ale przyjemność lektury jest tu podstawą.

,,New York Times"

Informacje dodatkowe o Śnieżyczka i Róża:

Wydawnictwo: Mamania
Data wydania: 2021-11-24
Tytuł oryginału: Snow & Rose

Tagi: Tradycyjne opowieści i baśnie dla dzieci i młodzieży bóg

Kup książkę Śnieżyczka i Róża

Śnieżyczka i Róża - opinie o książce

Avatar użytkownika - BibliotekaMalych
BibliotekaMalych
Przeczytane:2022-01-30,

Z oryginalnymi baśniami jakoś mi nie po drodze. Przyznam się szczerze, że niektóre trochę mnie nawet przerażają i nie przeczytałabym ich córce. Lubię za to współczesne, skrócone wersje, albo opowieści nimi inspirowane. Nie trudno zatem zgadnąć, że do "Śnieżyczki i róży" podeszłam w wielką ciekawością. I nie zawiodłam się! 🥰

To przepięknie poprowadzona nastrojowa historia pełna magii, tajemnic, dziwnych szeptów, strachu, ale i wielkiej miłości, przekraczającej mury racjonalizmu. Czytając wielokrotnie miałam gęsią skórkę a moje myśli galopowały razem z bohaterami po mrocznym lesie. Samo wyobrażenie tych dziecięcych wędrówek pośród zaklętych drzew wywołuje we mnie ogromne emocje.

Dwie, niezwykle różniące się od siebie siostry zostają wraz z matką zmuszone do przeprowadzki do małej chatki pośrodku lasu. Ich ojciec zaginął, tak jak wielu innych ludzi właśnie pośród tych drzew. Dziewczynki z każdym dniem lepiej poznają swoje otoczenie i zapuszczają się coraz dalej w swoich wędrówkach. Zaczynają też zauważać tajemnicze i groźne ogromne zwierzęta. Spotkanie z dziwnym małym karzełkiem wywołuje w nich strach i pogłębia chęć zrozumienia tego, co dzieje się z lasem.
Co stało się z ludźmi, którzy nigdy nie powrócili ? Dlaczego w lesie jest pełno ogromnych zwierząt? Gdzie czai się groza? I najważniejsze, czy ich ojciec kiedykolwiek wróci do domu?

Książka wciąga od pierwszych stron. Otula czytelnika swoją niezwykłą aurą i nie pozwala mu się z niej uwolnić. Tak, jak Róża i Śnieżyczka, chcemy znaleźć odpowiedzi na coraz więcej nasuwających się pytań.
W tej historii piękna jest jeszcze siła uczucia łączącego siostry. Ich miłość i przywiązanie do siebie jest tak wielkie, że pozwoli stawić czoło atakującemu je złu. Ogrom wiary pcha ich przed siebie i chroni przed tym, co tajemnicze i niebezpieczne 🥰

Jest wspaniała ❤️

Instagram: @biblioteka.malych.czytaczy

Wymarzone zwierzęta. Podróż na dobranoc
Emily Winfield-Martin0
Okładka ksiązki - Wymarzone zwierzęta. Podróż na dobranoc

Wybierzcie się w cudowną podróż przed snem z autorką bestsellerowych książek ,,Kiedy na Ciebie patrzę" oraz ,,Śnieżyczka i Róża" i odkryjcie przygody,...

Cudowne dzieci
Emily Winfield-Martin0
Okładka ksiązki - Cudowne dzieci

Oryginalna kartonowa książka Emily Winfield Martin, autorki ,,Kiedy na Ciebie patrzę" i ,,Wyśnionych zwierząt". Śpiące, zadowolone, nieśmiałe, głodne...