Śmierć jeździ audi

,,Na początku wszystko było proste jak drut" - zaczyna swoją opowieść Asger.

Potem sprawy zaczęły się komplikować: utrata pracy, rozstanie z dziewczyną, długi, alkohol. W akcie desperacji Asger odpowiada na ogłoszenie o poszukiwaniu asystenta osoby niepełnosprawnej. Tak poznaje młodego, ale znudzonego życiem i zgorzkniałego Waldemara. Mężczyzna porusza się na wózku inwalidzkim, mieszka na kopenhaskim blokowisku, pali skręty i cały dzień ogląda telewizję. Asger jest jedyną osobą, która potrafi znaleźć z Waldemarem wspólny język, bo sam też nie ma już nic do stracenia.

Ich znajomość okaże się tym, na co obydwaj czekali całe swoje życie.

Powieść ,,Śmierć jeździ audi" zdobyła Nagrodę Literacką Unii Europejskiej w 2013 roku.

Kristian Bang Foss - urodził się w 1977 roku, jest absolwentem szkoły pisarskiej. Jego dwie pierwsze powieści, wydane w latach 2004 i 2008, zdobyły uznanie prasy w Danii. Jako trzecia ukazała się ,,Śmierć jeździ audi", za którą autor otrzymał Nagrodę Literacką Unii Europejskiej w 2013 roku.

Informacje dodatkowe o Śmierć jeździ audi:

Wydawnictwo: Marpress
Data wydania: 2022-07-29
Język oryginału: duński
Tłumaczenie: Agata Lubowicka

Kup książkę Śmierć jeździ audi

Śmierć jeździ audi - opinie o książce

Avatar użytkownika - Agatonik
Agatonik
Przeczytane:2022-12-21, Ocena: 3, Przeczytałam, 2022,

Mało interesująca opowieść drogi o dwóch mężczyznach z dwóch różnych światów, którzy pewnie by się nigdy nie spotkali, gdyby jeden z nich, Asger, na własne życzenie nie wykluczył się ze swojego dotychczasowego życia. Bo Waldemar poprzez swoje choroby znalazł się na peryferiach życia od początku. Autor krytycznie przygląda się Danii, sytuacji osób niepełnosprawnych i opiece socjalnej (szkoda, że takiej nie ma w Polsce). To książka z jednej strony smutna i gorzka, ale jednocześnie nie brakuje w niej sarkastycznego humoru i pewnego dystansu. To też opowieść o chęci wyrwania się z marazmu, sile nadziei, nawet jak jest tylko nieprawdopodobną iluzją. Niezaprzeczalnie to ważny temat, ale z utęsknieniem czekałam końca. Nie potrafiłam zaangażować się w historię bohaterów. Pewnie brakuje mi empatii.

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;