Słownik eufemizmów polskich czyli w rzeczy mocno w sposobie łagodnie

Autorka przyjęła dość ogólne rozumienie eufemizmu - jako wyrazu lub wyrażenia neutralnego lub nacechowanego pozytywnie, używanego w miejsce innego, na który nałożone zostało pewne tabu. Dzięki temu słownik zawiera nie tylko łagodzące zastępniki wyrazów obscenicznych, ale i innych, których mówiący chciałby z jakiegoś powodu uniknąć. Materiał zebrany jest w kilkanaście pól tematycznych, takich jak wierzenia religijne, choroby, części ciała, wady, nałogi i przywary ludzkie, a także np. polityka i dyplomacja. W posługiwaniu się książką pomaga indeks alfabetyczny. Ważną zaletą słownika są przykłady użycia eufemizmów, cytowane z różnych źródeł, pisanych i mówionych. Książka zawiera zasadniczo eufemizmy współczesne, ale by zapewnić im szersze tło, autorka sięga także po przykłady starsze, np. z Kochanowskiego. Słownik zainteresuje wszystkich, choć szczególnie przydatny będzie tłumaczom i nauczycielom.

Informacje dodatkowe o Słownik eufemizmów polskich czyli w rzeczy mocno w sposobie łagodnie:

Wydawnictwo: PWN
Data wydania: 2016 (data przybliżona)
Kategoria: Encyklopedie, słowniki, leksykony

Kup książkę Słownik eufemizmów polskich czyli w rzeczy mocno w sposobie łagodnie

Słownik eufemizmów polskich czyli w rzeczy mocno w sposobie łagodnie - opinie o książce