„Słownik demokracji samorządowej” składa się z 20 tekstów charakteryzujących ideę
samorządu, jego elementy oraz specyfikę jego funkcjonowania w Polsce. Opisuje nie
tylko historię samorządu jako taką, ale jest przede wszystkim praktycznym przewodnikiem
po świecie współczesnej polskiej władzy lokalnej. Część tekstów publikowana była w
2013 roku w „Dzienniku Gazecie Prawnej” i cieszyła się dużym zainteresowaniem wśród
czytelników.
Autor charakteryzuje radnego i wyjaśnia jaki powinien być oraz jakie obowiązki pełnić
powinien przewodniczący rady (gminy, dzielnicy, itd.). Opisuje na czym polegać powinno
zebranie samorządowe, jaka jest istota samorządowej debaty, zastanawia się nad
kwestią frekwencji wyborczej. Oprócz tych formalnych kwestii, Król bierze na warsztat
zagadnienia opozycji w samorządzie ale też funkcjonowania lokalnych klik w zderzeniu
z lokalną władzą. Pisze o roli mass-mediów w środowisku lokalnym, pozostając ich wielkim
orędownikiem. Zwraca uwagę, jakie działania samorządowców sprzyjają rozwojowi
przedsiębiorczości i wiedzy. Objaśnia też, w ciekawym ale sformułowanym w sposób
prosty i czytelny wywodzie, ideę demokracji samorządowej jako formy organizacji świata.
Opowiada o jej źródłach na świecie (USA, Alexis de Tocqueville) i w Polsce (Kazimierz
Kuhn, Joachim Lelewel itd.).
Informacje dodatkowe o Słownik demokracji samorządowej:
Wydawnictwo: Kurhaus Publishing
Data wydania: 2014-10-27