Ta książka to pasjonująca galeria małych ludzi mających wielką władzę. Historia współczesnego świata opisana jako historia ludzkiej głupoty.
Marcin Król przedstawia kulisy wielkich wydarzeń - rewolucja francuska, proces w Norymberdze, konferencje w Wersalu, Monachium czy Teheranie - pokazując, jak wiele zależało od przypadku. I ludzkiej niekompetencji.
Data wydania: 2013-09-11
Kategoria: Historyczne
„Słownik demokracji samorządowej” składa się z 20 tekstów charakteryzujących ideę samorządu, jego elementy oraz specyfikę jego funkcjonowania...
"Podróż romantyczna" powstawała w atmosferze Polski stanu wojennego, została wydana w 1986 roku jako dwunasty tom niebieskiej serii emigracyjnego wydawnictwa...
Przeczytane:2020-04-21, Ocena: 5, Przeczytałam, 26 książek 2020,
Klęska rozumu – to niedługa, lecz pełna istotnych przemyśleń książka o najważniejszych historycznych wydarzeniach XIX i XX w.
Autor nie skupia się na ogólnych wydarzenia, które wszyscy znają, lecz na motywach jak do nich doszło i co z nich wynikło. Opisuje zachowania ważnych osób, które w różny sposób wpłynęły na losy świata. Jednocześnie pokazuje, jak wiele potrafiły zdziałać tylko słowa, czyste przypadki i ludzka głupota.
Zaczynamy od terroru i przyjrzenia się czystej nieuzasadnionej ludzkiej brutalności. Przyglądamy się ludzkiej naturze i temu, jak powstawał terror z kilkoma szokującymi przykładami.
Marcin Król dużo mówi o I i II wojnie światowej. W szczególności jednak o tym, co działo się po nich. Nieudolne często próby ustanowienia pokoju tak by wszyscy byli zadowoleni. Pokazuje jakie absurdy, bezsensowne kłótnie wynikały podczas kongresów, jakie ustalenia nie przyniosły niczego dobrego.
Pokazuje, jak słowa tworzyły o wiele więcej zła niż niektóre czyny. Jak wielkie zbornie nie zostały należycie osądzone. Ile sądów było niesprawiedliwych albo po prostu głupich.
Przyjrzymy się też burżuazji i wszystkim jej negatywnym cechom. Autor odsłania to, co często było ukryte po ładną otoczką.
Na końcu schodzi do demokracji, którą też uważa za niedopracowany ustrój.
Szybka, napisane z lekkim humorem książka, która otwiera oczy na wiele spraw. Pokazuje, że nawet przy wielkich i poważnych sytuacjach nie zawsze postępowaliśmy zgodnie z rozumem.