Slow Food. Prawo do smaku

Carlo Petrini urodził się w 1949 roku w Bra (miejscowość w regionie Piemont, w prowincji Cuneo). Jest założycielem i przewodniczącym międzynarodowego ruchu Slow Food, a także pomysłodawcą, twórcą i niestrudzonym animatorem wszelkich inicjatyw ruchu, wśród nich wielkich pokazów, takich jak: Cheese, il Salone del Gusto i Terra Madre, a także wszystkich innych inicjatyw organizacji Slow Food. Współpracuje z dziennikiem "La Stampa" i jego świątecznym dodatkiem "Lo Specchio". W 2000 roku przyznano mu nagrodę Communicator of the Year Trophy (Trofeum dla Pomysłodawcy Roku), ustanowioną przez International Wine and Spirit Competition. W roku 1990 wydawnictwo Slow Food opublikowało jego Atlante delle Vigne di Langa, a w roku 2001 wydawnictwo Laterza opublikowało jego książkę Le ragioni del gusto. W 2004 roku czasopismo "Time Magazine" zaliczyło go do bohaterów naszych czasów w kategorii Innowator, przyznając mu tytuł Człowieka Europy 2004. Slow Food. Prawo do smaku to pierwsza wydana w Polsce autorska książka Carla Petriniego, założyciela międzynarodowej organizacji Slow Food Organizacja, za nadrzędny cel stawiająca sobie ochronę prawa do smaku, powstała w 1986 roku we Włoszech w opozycji do sposobu odżywiania się określonego mianem fast food. Myślą przewodnią ojca założyciela była ochrona niewielkich regionalnych producentów żywności - zwłaszcza tej zdrowej, wytwarzanej tradycyjnymi, właściwymi danej społeczności metodami, wypieranymi przez potężne i ekspansywne monokultury. Obecnie organizacja liczy ponad sześćdziesiąt tysięcy członków na całym świecie; wśród jej zwolenników znajdują się prezydenci, premierzy, nobliści, naukowcy, artyści i dziennikarze.

Informacje dodatkowe o Slow Food. Prawo do smaku:

Wydawnictwo: Twój Styl