Dwie kobiety.
Dwie historie.
Jeden kamień.
Kiedy Simona straciła dziecko, mąż zaczął się od niej odsuwać. Czuła, że zaczyna się dziać coś niedobrego. A kiedy przez przypadek spotkała tajemniczego Alfeusza, nie zdawała sobie sprawy, jak bardzo może być powiązany z jej życiem...
Ala, córka Simony, po śmierci matki dokonuje niezwykłego odkrycia. W jej szafie – znajduje pudełko pełne pamiętników, w których spisana jest niezwykła historia Simony i Alfeusza. Ala staje się również właścicielką kamienia, który posiada niezwykłą moc. Potrafi on powstrzymać zarazę, która panuje w odległej krainie, znajdującej daleko od Ziemi i zaprowadzić dzięki temu dawny ład oraz porządek. Jak jednak odnaleźć kamień na wielkiej kuli ziemskiej? I czy to wystarczy, by powstrzymać rozprzestrzeniającą się tajemniczą chorobę, która sieje spustoszenie?
To historia doskonale ukazująca trudne wybory pomiędzy uczuciami a obowiązkami oraz rodzinne tragedie, które mogą przydarzyć się każdemu z nas. Obyczajowość i codzienność łączy się z elementami fantastycznymi, dodatkowo wplatając w to świat starożytnej Grecji, czarownic i klątw.
Wydawnictwo: Wydawnictwo Psychoskok
Data wydania: 2019-02-10
Opis tej dość cienkiej książki oraz cudownie klimatyczna okładka zaintrygowały mnie i zachęciły do lektury. Czytając miałam wrażenie, że napisała ją bardzo młoda osoba. Nie znalazłam jednak żadnych informacji o autorce, więc trudno powiedzieć, czy się nie mylę.
Poznajemy dwa pokolenia kobiet, które dzięki ogromnemu uczuciu, mogą mieć wpływ na losy innych osób, a nawet na życie mieszkańców odległej planety. Choć nie są tego świadome, ich przyszłość zapisana została w tajemniczej kamiennej skrzyni znalezionej w morzu.
W opowieści można wyczuć podział na trzy części. Pierwsza jest typowo obyczajową historią pary przeżywającej poważny kryzys małżeński. Czym spowodowane jest dziwne zachowanie Tomka i wzajemny brak zrozumienia?
Druga, nierozerwalnie powiązana z pierwszą, zahacza o prastarą legendę o braciach obarczonych klątwą. Czy to właśnie główna bohaterka, Simona, będzie tą, która pomoże im się od niej uwolnić?
Trzecia część, najbardziej fantastyczna, w której pojawiają się nawet kosmici, również nawiązuje do poprzednich i łączy je jeden wspólny motyw - miłość.
Mimo pewnych niedociągnięć, które można wybaczyć debiutującej autorce, łatwo się wczuć w baśniowy charakter opowieści. Ma w sobie pewien urok i ciekawiło mnie, w którą stronę historia się rozwinie i jak się zakończy.
Wspomnę jeszcze, że imiona większości bohaterów wywoływały mimowolny uśmiech i zastanawiam się, czy był to krok zamierzony.
Przeczytane:2019-07-15, Ocena: 3, Przeczytałam, Mam, recenzenckie, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2019 roku - 200 książek ,
Mówi się, że nie należy oceniać książki po okładce, ale czy można ocenić ją po objętości? Cieniutka książka Weroniki Ceynowej „Skrzynia z uśpionym przeznaczeniem” ma zaledwie sto stron. Czy tyle wystarczy, by wzbudzić w czytelniku zachwyt, rozbudzić jego wyobraźnię i trzymać w napięciu do ostatniej strony? W przypadku tej książki i tak i nie. Spodziewałam się czegoś innego i ze względu na jej objętość przypominała mi bardziej opowiadanie niż książkę z gatunku fantastyka.
Dwie kobiety. Dwie historie. Jeden kamień. Simona to młoda mężatka, która straciła dziecko. Jej mąż zamiast ją wspierać – odsuwa się od niej, sprawia wrażenie, jakby już kobiety nie kochał. Kobieta jednak nie zamierza się poddawać po traumatycznym doświadczeniu, próbuje wrócić do normalności. Wraca do szkoły jako nauczycielka historii i już pierwszego dnia czeka ją przypadkowe spotkanie z tajemniczym mężczyzną o dość niespotykanym imieniu Alfeusz. Jego pojawienie się nieźle namiesza w życiu Simony, kobieta nawet nie przypuszcza, jakie tajemnice odkryje.
Córka Simony – Ala po śmierci matki dokonuje niezwykłego odkrycia. W jej szafie znajdzie pudełko pełne pamiętników, w których spisana została niezwykła historia Simony oraz Alfeusza. Dziewczynka odnajdzie nie tylko pamiętnik, zostanie także właścicielką kamienia o niezwykłej mocy. Ten kamień potrafi powstrzymać zarazę, która panuje w odległej od Ziemi krainie. Czy kamień będzie w stanie zaprowadzić ład i porządek?
„Skrzynię z uśpionym przeznaczeniem” możemy podzielić na dwie części i to właśnie część pierwsza podobała mi się bardziej. Skupia się ona na Simonie, poznajemy jej historię, dowiadujemy się o jej zainteresowaniach – miłości do historii oraz poznajemy Alfeusza. Kobieta zapozna nas także z pewną bardzo ciekawą legendą opowiadającą o skrzyni, wiedźmie oraz dwóch braciach zakochanych w tej samej kobiecie. Czy Simona może mieć coś wspólnego z tą legendą? Wszystko wskazuje na to, że tak! Druga część zaczyna się w momencie śmierci Simony i moim zdaniem taka zmiana tematu i przerzucenie opowieści z jednej bohaterki na drugą, z matki na córkę odbyło się bardzo chaotycznie. Czegoś mi tu zabrakło, choćby zaznaczenia tego w książce. Historia Simony zakończyła się nagle i niestety, ale druga część wcale mi się nie spodobała. Są zwroty akcji, pojawią się także nowi bohaterowie i ma się wrażenie, że ta część jest emocjonalnie lżejsza, może dlatego, że bohaterami są młodzi ludzie. W pierwszej części istotna była skrzynia, tutaj zaś ogromną rolę odegra kamień.
„Skrzynia z uśpionym przeznaczeniem” to idealna książka dla młodzieży. Odradzam sięgnięcie po nią osobom starszym, bo cała historia okaże się zbyt banalna. Książka jest debiutem autorki i to wyraźnie widać. Jest wiele niedopracowanych kwestii, język jest bardzo prosty, nie ma tutaj za wiele opisów i przeważają dialogi. Nie było tutaj dla mnie żadnego napięcia a cała historia, choć interesująca, pozostanie jedną z wielu historii, o których bardzo szybko zapomnę. Nie mogłam także utożsamić się z żadnym z bohaterem, dla mnie ta książka była po prostu za krótka. Moim zdaniem autorka mogła skupić się tylko na Simonie i rozbudować jej historię.
Weronika Ceynowa stworzyła historię, w której bardzo ważne są wybory między uczuciami a obowiązkami. Obyczajowość i codzienność zostały połączone z elementami fantastycznymi, wpleciona została historia starożytnej Grecji. Książkę polecam czytelnikom młodszym, starsi mogą być zawiedzeni.