Skaut w obozie

Seria wydawnicza ,,Przywrócić Pamięć" ma przybliżyć współczesnemu społeczeństwu publikacje założycieli ruchu skautowego, twórców rozwoju idei i metodyki harcerskiej z lat 1911-1939.

Reprint wydania z 1917 r.: SKAUT W OBOZIE.  Kijów

PRZEDMOWA

Skaut kocha przyrodę

i stara się ją poznać.

Prawo harcerskie.

W polu tylko, w ciągłem obcowaniu z przyrodą, osiągniemy te wyniki jakie osiągnąć można w nowym systemie wychowania, jakim jest skauting. Wskazówkami, które podaję w niniejszym podręczniku, pragnę ułatwić zadanie zżycia się z przyrodą.

Najłatwiej można w tym celu wykorzystać życie w obozie, ale winno ono być połączeniem przyjemności i pracy, muszą więc skauci sami wykonywać wszelkie prace złączone z życiem w obozie, a oddawszy swą zręczność i pomysłowość, uprzyjemnią je sobie całym szeregiem drobnych, łatwych do wykonania urządzeń dla wygody.

Postarałem się zebrać możliwie szeroki materjał z literatury skautowej i dołączywszy do tego wyniki kilkuletniej praktyki opiszę cały szereg prac obozowych; zaznaczam, że podaję tylko te, które miałem możność wykonać sam na ćwiczeniach.

W pracy swej korzystałem z literatury francuskiej ,,Livre de l'éclaireur" przez kap. Royet'ta; ,,Les eclaireures" tłomaczenie z oryginału Baden Powell'a, rosyjskiej ,,???? ??????????", polskiej ,,Instrukcji technicznej", ,,Podręcznika dla Kierowników Kolonji i Letnisk" X. K. Lutosławskiego, ,,Harce młodzieży polskiej" Schreibera i Piaseckiego oraz artykułów Kozielewskiego, Małkowskiego i własnych umieszczanych w ,,Skaucie Lwowskim".

Książka ta pisaną jest raczej dla kierowników skautowych, ale i młodzież może z niej znakomicie skorzystać, może ona posłużyć do opracowania całego szeregu sprawności czysto skautowych naprz.: budowniczego od namiotów, szałasów, wogóle mieszkań, specjalistę od budowy kuchni i t. p.

Na zakończenie na tem miejscu składam podziękowanie za opracowanie przepisów do kuchni obozowej p. Eli Grabskiej, za pomoc w rysunkach p. A. Bayer, oraz wszystkim tym, którzy w jakichkolwiek bądź sposób ułatwili mi opracowanie niniejszego podręcznika.

St. G.

Kijów, 8/V 1917 r.

Polecamy nową serię reprintów harcerskich z lat 1911-1939 pt. "Przywrócić Pamięć"... tutaj

Polecamy do przeczytania:

Polecamy również wywiad z prof. Bogusławem Śliwerskim "Harcerstwo jest dobrym sposobem na samotność młodych w sieci" - tutaj

Polecamy również film "Skauci - unikalny film o historii harcerstwa!" - tutaj

Polecamy również wywiad z Wojciechem Śliwerskim "Harcerstwo i nie tylko..." - tutaj

Polecamy również recenzję Wojciecha Śliwerskiego w magazynie SKAUT "O Adolfie Zbigniewie Heidrichu" - tutaj

Polecamy również artykuł Marka Popiela z magazynu SKAUT "o serii Przywrócić Pamięć" - tutaj

Polecamy również artykuł Marka Popiela z magazynu SKAUT "Szkoła za lasem" - tutaj

Polecamy również recenzję serii prof. Bogusława Śliwerskiego - tutaj

Polecamy również artykuł Marka Popiela z magazynu SKAUT "o serii Przywrócić Pamięć" - tutaj

Informacje dodatkowe o Skaut w obozie:

Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza Impuls
Data wydania: 2014-10-30
Kategoria: Historyczne

Kup książkę Skaut w obozie

Skaut w obozie - opinie o książce

Poznaj przyrodę. 11 GAWĘD ZASTĘPOWYCH
Stanisław Gibess0