Skąd ja panią znam. Dorota Kolak w rozmowie z Katarzyną Ostrowską

Ciekawa, niebanalna, ale i zwyczajna - rozmowa z Dorotą Kolak, wyjątkową aktorką, ale przede wszystkim niezwykłą kobietą. O strachu przed czerwonym dywanem, o niewymawialnym ,,r", o bzowej babuleńce i panu Andersenie, o tym, że nie warto bać się Virginii Woolf..., o nalewkach męża i domu wśród sosen. A przede wszystkim o aktorstwie i rolach nie tylko tych na scenie, ale też w życiu. O byciu żoną, matką i babcią, o kąpielach w jeziorze i odnawianiu mebli. Rozmowy odbywały się w różnych miejscach i okolicznościach, często przerywane telefonami od córki, niespodziewanym wyjazdem, a ostatnio pandemią. To prawdziwie babska opowieść o kilkunastu latach spotkań przy kawie i herbacie, bywało że niedokończonych, bez dat i chronologii.

Dorota Kolak - urodzona 20 czerwca 1957 roku w Krakowie aktorka teatralna, filmowa i telewizyjna. W latach 1980-1982 występowała w Teatrze im. Bogusławskiego w Kaliszu. Od 1982 aktorka Teatru Wybrzeże w Gdańsku, gdzie dzięki wybitnym kreacjom i uznaniu publiczności oraz krytyki zdobyła pozycję gwiazdy. Gra najczęściej postacie mroczne, skomplikowane, o zabarwieniu dramatycznym. Jest laureatką wielu prestiżowych nagród, m.in. Nagrody Aktorskiej na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni, Grand Prix za rolę Alexandry del Lago w "Słodkim ptaku młodości", za rolę Myry Bolton w "Na początku był dom"), oraz wielu trójmiejskich laurów, m.in. Nagrody Teatralnej Wojewody Gdańskiego za rolę Marii Liebiedkiny w "Biesach" oraz za kreację Janiny Węgorzewskiej w "Matce". W 2008 roku z rąk podsekretarza stanu w MKiDN Tomasza Merty odebrała Srebrny Medal Zasłużony Kulturze Gloria Artis. Aktorka prowadzi zajęcia na Wydziale Wokalno-Aktorskim Akademii Muzycznej w Gdańsku oraz w Gdyńskiej Szkole Filmowej.

Katarzyna A. Ostrowska - urodzona w Krakowie, absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego (teatrologia). Autorka sztuk teatralnych i powieści fantasy "Naszyjnik z turmalinem", nad której drugą częścią obecnie pracuje. Dumna przyjaciółka dwóch wspaniałych wyżłlic. Magii (Maniusi) i Darli (Danuty).

Informacje dodatkowe o Skąd ja panią znam. Dorota Kolak w rozmowie z Katarzyną Ostrowską:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2022-10-25
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

Kup książkę Skąd ja panią znam. Dorota Kolak w rozmowie z Katarzyną Ostrowską

Skąd ja panią znam. Dorota Kolak w rozmowie z Katarzyną Ostrowską - opinie o książce

Panią Dorotę Kolak kojarzę z paru filmów czy seriali. Ale właśnie tylko kojarzę, bo więcej nie mogłabym opowiedzieć o tej aktorce. Tytuł książki jest idealny!

Jest to bardzo ciekawa pozycja, dowiadujemy się z niej nie tylko jaką aktorką, ale też kobietą jest Pani Dorota.

Bardzo dużo przeczytamy o teatrze, ale aktorka związana jest z nim już od dzieciństwa. Mówi o współpracy z niektórymi reżyserami, lub jak wyglądała praca w teatrze kiedyś jak i teraz.

Aktorka opowiada też o tym jak dużo wysiłku kosztowało ją dostanie się do szkoły teatralnej w Krakowie. Uchyliła rąbka tajemnicy o swoich wykładowcach, ale też powiedziała jak ona pracuje ze swoimi studentami.

Pani Dorota nie wstydziła się i mówiła też o swoich słabościach. Och bardzo cenię osoby, które potrafią się przyznać do swoich słabszych stron.

Z tej książki dowiemy się również jak ważna jest rodzina dla aktorki. Często mówiła o swoim mężu czy córce, ale także wspomniała swój dom rodzinny, babcie.

Zaczynając czytać tę książkę przede wszystkim liczyłam, że bardziej poznam karierę aktorską Pani Kolak. A tutaj dostałam mądra i wartościową książkę, nie tylko o teatrze, ale po prostu o życiu. Pani Dorota ma bardzo ciekawe spojrzenie na świat, które jest bardzo inspirujące, przyznam szczerze, że wywołała u mnie trochę refleksji.

Bardzo się cieszę, że sięgnęłam po tę książkę, to zupełnie coś innego od zazwyczaj wybieranych przez mnie książek.

Ewa, czyli o TEJ Wiśniewskiej
Katarzyna Ostrowska 0
Okładka ksiązki - Ewa, czyli o TEJ Wiśniewskiej

Ewa, czyli o TEJ Wiśniewskiej" - to opowieść prowadzona jak bieg po polu minowym, pozbawiona jednak historycznego zacięcia i chronologicznej konieczności...

Kyle
T.M. Piro