Czy siódmy rok małżeństwa naprawdę jest pechowy?
W małżeństwie Elizy i Adama nie było zdrad ani wzajemnego oszukiwania się. Mijał siódmy rok ich małżeństwa i oboje po prostu doszli do wniosku, że wspólna małżeńska droga zaprowadziła ich w ślepą uliczkę. Zgodnie stwierdzili, że najlepiej wychodzi im przyjaźń, i postanowili na tym poprzestać.
Po rozprawie rozwodowej Eliza wraz ze swoją przyjaciółką świętuje nowy rozdział życia. W barze natykają się na Adama, który wpadł dokładnie na ten sam pomysł. Podczas rozmowy Adam stwierdza, że byłby w stanie wybrać Elizie lepszego partnera życiowego niż uczyniłaby to ona sama. Eliza rozbawiona tym pomysłem jest przekonana, iż to ona poradziłaby sobie lepiej znajdując odpowiednią kobietę dla niego. Zakładają się o to, które z nich będzie potrafiło celniej trafić w gust byłego małżonka. Rozpoczyna się pełna prób i często komicznych błędów walka o to, kto komu znajdzie lepszego partnera. Pod płaszczykiem niewinnego zakładu kryją się jednak prawdziwe emocje i nieuświadomione jeszcze uczucia.
Czy nietypowy zakład uzmysłowi im, ile tak naprawdę dla siebie znaczyli? Czy może uczynią to ich nowi partnerzy?
Informacje dodatkowe o Siódmy rok:
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2012 (data przybliżona)
978-83-7839-012-1
Przeczytane:2017-01-14, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki - 2017,
Podobno człowiek zmienia się co siedem lat, czy dotyczy ta zasada rownież małżeństw? W przypadku Elizy i Adama kryzys w ich małżeństwie zdarzył się właśnie po siedmiu latach. Eliza jako domatorką, marzy o spokojnym życiu, ceni stabilizację zadawala ją wieczór z ksiązką i winem, natomiast Adam to niespokojny duch, którego pasjonują sporty ekstremalne, musi żyć i działać w ciągłej adrenalinie, nie potrafi usiedzieć na miejscu, uwielbia podróżować. Po siedmiu latach wszystkie te przeciwieństwa zaczynają uwierać małżonków. Postanawiają się rozstać w zgodzie, nie mają do siebie pretensji ba nawet zawierają pewien układ, wzajemnie szukają dla siebie nowych partnerów. Komu uda się wygrać zakład?