Najwspanialsze smaki lata i dzieciństwa.
Najnowsza książka Olii Hercules to cudowna, nostalgiczna podróż śladami smaków z dzieciństwa. W "Sielskich smakach" autorka zgromadziła 100 doskonałych przepisów kojarzących się ze szczęściem, latem, beztroską i wakacjami. Z kuchnią mamy i babuszki.
Olia, przywołując własne wspomnienia, liczne rozmowy i spotkania poświęcone gotowaniu, opisuje różnorodność i spuściznę kuchni ukraińskiej. Przybliża fenomen tzw. letnich kuchni - niewielkich, stojących w pobliżu domostw budynków, w których latem przyrządzano dania ze składników prosto z grządki i szykowano przetwory na zimę.
"Sielskie smaki" to uczta dla oka i podniebienia. Przepisom towarzyszą znakomite zdjęcia i niezapomniane opowieści o ludziach i miejscach. Ta książka przeniesie Was w sam środek upalnego lata na wsi, pachnącego sianem i dojrzewającymi owocami.
Gotuj z Olią i ciesz się latem przez cały rok!
"Sielskie smaki" to prawdziwe objawienie. Ta wyjątkowa książka w cudowny sposób przywołuje atmosferę opisywanych miejsc. Nie mogę się doczekać, kiedy zacznę gotować opisane w niej potrawy.
Nigella Lawson
Książka Olii przenosi nas do bajkowego świata. Czysta magia, zarówno w samych recepturach, jak i w opowieściach.
Anna Jones, autorka książek kulinarnych
Czytając Sielskie smaki, zakochałam się w Ukrainie. Nigdy tam nie byłam, ale piękne opowieści Olii, jej przepisy, od których samej lektury aż cieknie ślinka, oraz cudowne zdjęcia pochłaniają bez reszty. Cieszę się, że autorka podzieliła się z nami tymi sekretami kulinarnymi.
Melissa Hemsley, autorka "Sztuki dobrego jedzenia"
To wspaniała książka kucharska dla każdego, kto chciałby poznać nowe kuchnie i poszukuje inspiracji.
"Sunday Times"
Olia Hercules jest autorką wyjątkowych, nagradzanych książek kulinarnych z przepisami z różnych regionów Europy Wschodniej "Mamuszka" oraz "Kaukasis".
Urodziła się na Ukrainie. Po pięciu latach spędzonych na Cyprze przeprowadziła się do Londynu, gdzie ukończyła studia na wydziałach italianistyki, rusycystyki i anglistyki. Kucharskie szlify zdobywała w "Leiths School of Food and Wine". Rozwijała karierę w londyńskiej restauracji "Union Market", a następnie została chef de partie w restauracji Yotama Ottolenghiego. Wiedza kulinarna i nietuzinkowa osobowość zapewniły jej międzynarodową renomę wybitnej kuchmistrzyni, stylistki żywności i publicystki. Olia pojawia się w programach emitowanych na kanale "The Food Network", założyła online start-up "The Recipe Kit", jest także autorką artykułów i filmów publikowanych przez dziennik "The Guardian", który nadał jej tytuł Rising Star of 2015, oraz książek kucharskich, które spotkały się z uznaniem krytyków i zachwytem czytelników oraz foodies na świecie.
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2021-07-20
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 352
Tytuł oryginału: Summer Kitchens: Recipes and Reminiscences from Every Corner of Ukraine
"Sielskie smaki" to książka kucharska okraszona cudownymi zdjęciami i kilkoma rozdziałami dotyczącymi letniej kuchni, bardzo niegdyś popularnej na Ukrainie. Teksty umieszczone w książce pokazują bogactwo kulinarne tego kraju, tradycje i to jak w biednych czasach korzystano z dobrodziejstw dawanych przez najbardziej urodzajny na świecie próchniczny czarnoziem. Autorka zwróciła się z prośbą do czytelników by dzielili się swoimi wspomnieniami z dzieciństwa, przekazywali przepisy charakterystyczne dla swego regionu. Czytając prawie czułam te smaki i nie ukrywam że ślinka mi nie raz pociekła. Znalazłam tu wiele połączeń smakowych, które w życiu nie przeszłyby mi do głowy, choćby wiśnie z czosnkiem lub grzybowa z kiszonymi ogórkami. Wielu dań zapewne nie uda mi się zrobić z powodu braku produktów, ale niektóre mam nadzieję zagoszczą na moim stole. Szkoda tylko że stół ten nie będzie stał w ogrodzie między drzewami wiśni i w otoczeniu pola z 25 kilogramowymi arbuzami.
Ta książka pobudza wszystkie zmysły - od smaku i zapachu świeżych produktów i gotowych dań, poprzez widok sielskich ukraińskich krajobrazów, po dotyk gorących słonecznych promieni na skórze.
Wszystko teraz można znaleźć w internecie, ale ja z przyjemnością dokładam "Sielskie smaki" do mojej kolekcji tak już niemodnych książek kucharskich. Takie piękne wydanie będzie jej ozdobą.
,,Sielskie smaki" to przepięknie wydana książka, która zabiera nas w ukraińskie klimaty, aromaty i wspomnień z dziecięcych lat. Oprawiona w twardą okładkę ze zszywanymi brzegami sprawia estetyczne i solidne wrażenie. Ogromny plus należy się wydawnictwo Prószyński za staranne wydanie i nie uleganie łatwym rozwiązaniom, gdyż nie tylko na zewnątrz zachwyca swoim wyglądem ale też wnętrze wypełnione jest kolorami za sprawą dużych, barwnych zdjęć. Ozdabiają one niemal każdą stronę, prezentując nie tylko proponowane przepisy ale też ukazując piękno ukraińskich krajobrazów i ukraińską kulturę. Nie jest to bowiem typowy kulinarny przewodnik po przepisach na smakowite dania ale też duża dawka wiedzy o Ukrainie, jej kulturze, zwyczajach, tradycjach kultywowanych od pokoleń. To poradnik, który zadowoli każdą panią domu szukającą nowych smaków przenoszących nas w sielskie rejony kuchennych doznań. Z pewnością warto mieć ją na swojej półce czerpiąc z niej inspiracje i urozmaicenia dla swoich kulinarnych poszukiwań.
Cała recenzja: https://ezo-ksiazki.blogspot.com/2021/10/906-sielskie-smaki.html
Lubię gotować, piec, smażyć, próbować, jeść. Uważam, że smak to piękny zmysł, jaki przyszło nam mieć. Dzięki niemu możemy delektować się wieloma pysznymi daniami, smakować plony, jakie daje nam matka natura. Gdy zamykamy oczy, zmysł smaku i węchu się wyostrza, do naszych kubków smakowych docierają najwspanialsze doznania. To naprawdę błogi stan.
Żeby sobie urozmaicić eksperymenty w kuchni często posiłkuję się przepisami innych. Nierzadko są to spisywane na kartce szybkie przepisy od koleżanki, czy znalezione ciekawe połączenia składników w Internecie.
W mojej, już coraz bardziej pokaźnej biblioteczce, książki kucharskie zajmują całkiem pokaźną półkę. Jest to cały przekrój dań całego świata. Choć przyznam, że najbliżej mi jest do kuchni polskiej, prostej, smacznej i z produktów łatwo dostępnych.
Gdy zobaczyłam na stronie Wydawnictwa Prószyński i Ska książkę kucharską z daniami kuchni ukraińskiej, postanowiłam się z nią zapoznać. Uważałam, że kuchnia ta będzie zbliżona do naszej, polskiej.
Jakież było moje zdziwienie, gdy otrzymałam przesyłkę, a w niej cudownie wydaną, przepiękną książkę, która okazała się "nie tylko kulinarną".
Olia Herkules urodziła się na Ukrainie, natomiast obecnie mieszka w Londynie. W swojej książce "Sielskie smaki. Nostalgiczna podróż kulinarna" wraca do czasów dzieciństwa, wspomina kuchnię babci, mamy, opowiada o ludziach, krajobrazach, o smakach i zapachach.
W części pierwszej wspomina letnią kuchnię, czyli typowy na Ukrainie budynek (oprócz domu), w którym był piec, krzesła i stół i w którym gospodynie domowe gotowały posiłki w sezonie letnim.
Pamiętam z dzieciństwa, że u mojej babci była taka "dodatkowa kuchnia", ona jednak znajdowała się w domu, wchodziło się do niej z sieni, babcia tam gotowała jedzenie dla świń, krów i ptactwa domowego. Osobnego budynku nie kojarzę.
Dalej autorka opisuje ogólnie "smaki Ukrainy". Jest to bardzo zróżnicowany kraj o skomplikowanych i burzliwych dziejach. Na przestrzeni wieków przechodziła często z rąk do rąk, doświadczała wielu najazdów.
Położenie geograficzne, zróżnicowanie terenu, klimatu, różnorodność warzyw i owoców, dostęp do mórz Czarnego i Azowskiego sprawiają, że kuchnia ukraińska jest niezwykle ciekawa i różna od naszej.
Czy lepsza, czy gorsza? To będę sprawdzać, testując przepisy, które znajdują się w książce.
Ułożone są one w 7 częściach tematycznych: kiszonki, śniadania, zupy, pieczywo, warzywa, mięsa i desery.
Zarówno każda część, jak i przepis zaczynają się od wspomnień autorki, przywołuje ona swój rodzinny dom, lub opowiada, jak radzi sobie z przygotowaniem tego dania obecnie, mieszkając w Wielkiej Brytanii.
Największą ozdobą książki są przepiękne zdjęcia, na które mogłabym patrzeć godzinami. Przedstawiona jest na nich zwykła wieś, dom, chatka, pole, ale w taki sposób, że nie można od nich oczu oderwać.
Polecam tę książkę nie tylko osobom lubiącym gotować, ale również tym, którzy chcą nacieszyć oko czymś pięknym - bo taka jest ta książka.
Jeden z najgorętszych tytułów kulinarnych 2015! Ponad 100 przepisów z różnych regionów Europy Wschodniej: od Baku po Morze...
Imponująca rozmachem opowieść zapisana w przepisach, które oddają sprawiedliwość kuchni i smakom fascynującego Kaukazu - pomostu łączącego Europę...
Przeczytane:2021-08-08,
Zabieram Was w podróż po ukraińskiej kuchni, smakach i wyjątkowej historii.
Autorka jest ukraińską szefową kuchni, autorką tekstów kulinarnych i stylistką kuchni mieszkającą w Londynie.
Książka zawiera sto świetnych przepisów kojarzących się z jej mamą i babcią oraz aurą ciepłego lata, beztroski i sielskiego klimatu.
Każdy przepis opatrzony jest oprócz zdjęcia, składników i sposobu wykonania oznaczeniem dla ilu osób jest to porcja, czy jest to danie główne czy dodatek, deser itd
Dodatkowo, co jest bardzo ciekawym elementem, na wstępie każdego przepisu jest parę zdań na temat historii danego przepisu. Jak możemy go podać, skąd pochodzi. Praktyczne wskazówki od autorki, a zarazem kawałeczek jej historii.
To co bardzo mi się podoba to, że nie jest to typowa kolejna książka kucharska. Tylko piękna opowieść rodzinna z cudownymi ilustracjami.
Prawdziwa podróż do tamtego czasu, tamtych miejsc i zatraceniu się w tamtejszych smakach