Siedem prób

Nowa powieść autora bestsellera Slumdog. Milioner z ulicy, którego ekranizację nagrodzona ośmioma Oscarami. Siedem prób to Slumdog z kobietą w roli głównej. „THE GUARDIAN” W Bollywood powstaje już film na podstawie powieści. „W życiu nigdy nie dostajesz tego, na co zasługujesz: dostajesz to, co sobie wynegocjujesz. Taka była pierwsza lekcja, którą od niego otrzymałam. Od trzech dni wprowadzam tę wskazówkę w życie, gorączkowo negocjując z moimi oskarżycielami i prześladowcami w rozpaczliwym dążeniu, by uniknąć kary śmierci”. Tak Sapna rozpoczyna swą opowieść, przepełnioną wszystkimi kolorami, zapachami i smakami Indii. A zaczęło się jak w bajce: pewnego dnia obcy mężczyzna podchodzi w świątyni do młodej anglistki, która pracuje jako ekspedientka. Mówi, że jest właścicielem największego indyjskiego konsorcjum. „Mam dla pani propozycję, coś, co na zawsze zmieni pani życie. Proponuję szansę zarządzania firmą o wartości dziesięciu miliardów dolarów”. Jest tylko jeden warunek: Sapna musi przejść siedem prób. I nawet nie będzie widziała, że jest im poddawana. Czy to żart? Czy podstęp? Dlaczego wybrał akurat ją? „Bo ma Pani w sobie tę fascynującą mieszaninę determinacji i desperacji” – powiedział. Bajka zmienia się w thriller pędzący przez zmieniające się krajobrazy współczesnych Indii: zatłoczone Delhi i jego mroczne zaułki, wieś i jej okrutne tradycje, Bollywood i świat gwiazd, Mumbaj i show-biznes. Aż do ostatniej najtrudniejszej próby...

Informacje dodatkowe o Siedem prób:

Wydawnictwo: Amber
Data wydania: 2014-11-20
ISBN: 978-83-241-5189-9

Kup książkę Siedem prób

Siedem prób - opinie o książce

Świetna książka! Autorka stawia bohaterkę w coraz trudniejszych sytuacjach, które potencjalnie mogą naprawdę zdarzyć sie w prawdziwym życiu. Trzymająca w napięciu nie pozwala przerwać czytania ani na chwilę

Avatar użytkownika - Ewfor
Ewfor
Przeczytane:2021-01-14, Ocena: 5, Przeczytałam, Wyzwanie czytelnicze 2021,

Po przeczytaniu książki „Slamdog, milioner z ulicy” wiedziałam, że do twórczości tego autora wrócę kiedyś ponownie.

Ta książka to obraz Indii zarówno ten piękny, przepełniony bogactwem jak i ten patologicznie wybiedzony.

Siedem prób, które musiała przejść główna bohaterka, to tak właściwie siedem prób człowieczeństwa i tego co można zrobić, aby pomóc komuś i sobie.

Ta książka to coś między twardą szkołą życia, a bajką o odważnej, silnej emocjonalnie i fizycznie dziewczynie wierzącej, że tylko dobro może uratować świat.

Ale to także opowieść o plusach i minusach człowieczeństwa, takiego, które na każdym kroku bywa bardzo ryzykowne, bo często dając coś, możesz wiele stracić.

Polecam tę książkę, szczególnie tym, którzy lubią połączenie ciekawiej fabuły, z nagłymi zwrotami akcji, wątkami pełnymi tajemniczych intryg i efektownie przedstawionymi bohaterami. Przy tej książce nie można się nudzić, chociaż wiele wątków jest bardzo niedorzecznych dla mocno stąpającego po ziemi człowieka. Ale dzięki tej książce poznajemy wiele tajemnic, zwyczajów i absurdów życia w Indiach.

A zakończenie… Myślę, że wielu czytelników zaskoczy bardziej niż mogliby się tego spodziewać.

Zapraszam w podróż książkową do Indii, a szczególnie do Delhi i Mumbaju.

Avatar użytkownika - liver_
liver_
Przeczytane:2022-06-23, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam, 12 książek 2022,
Sześcioro podejrzanych
Vikas Swarup0
Okładka ksiązki - Sześcioro podejrzanych

Zainspirowany prawdziwymi wydarzeniami autor "Slumdoga. Milionera z ulicy" stworzył wciągającą powieść, która pokazuje, że hierarchia społeczna i kastowa...

Slumdog. Milioner z ulicy
Vikas Swarup0
Okładka ksiązki - Slumdog. Milioner z ulicy

Ram Mohammad Thomas został aresztowany za to, że poprawnie odpowiedział na dwanaście pytań w teleturnieju "Kto wygra miliard?". Nikt nie wierzy...

Kyle
T.M. Piro