Wydawnictwo: Magia Słów
Data wydania: b.d
"Serwantka" bardzo fajna,lekka lektura,która wnosi trochę uśmiechu i poprawia humor.Do tego śmieszne ilustracje Anny Król dodają uroku tej niepozornej książeczce.
Zabawna główna bohaterka-Helena i jeszcze bardziej zwariowane przyjaciółki.Taka przyjaźń jest warta wszystkiego.Ubawił mnie jamnik z depresją i popijanie wina w łazience.Tu widać wino jest dobre na wszystko:-)
Książka trochę podobna do powieści Grocholi ale i tak warto po nią sięgnąć by się odstresować.
„Siedem Kolorów Tęczy”, najnowsza powieść Moniki Sawickiej to dwie przeplatające się historie o tym jak ważna w życiu jest moc pozytywnego...
Pewnego zimowego dnia moja córka przyniosła do domu maleńkiego pieska, który mieścił się na otwartej męskiej dłoni. Powiedziała, że to nowy psiak jej kolegi...
Przeczytane:2022-07-15, Ocena: 4, Przeczytałam, 12 książek 2022, 26 książek 2022, 52 książki 2022, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2022 roku, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2022,
Chociaż SERWANTKA może brzmieć dość obco, większość z nas spotkała się z tym oryginalnym i unikatowym meblem, często ustawianym w kątach, gdzie porasta kurzem.
Ta niespełna 140 stronnicowa książka Moniki Sawickiej, to klasyczna opowieść o kobiecie, która stała się zależna od męża, a po kilkunastu latach małżeństwa została wymieniona na nowszy model, jak wyżej wspomniany i tytułowy mebel.
To historia kobiety, która musi otrząsnąć się po zdradzie i ze złudzeń. Odnaleźć w sobie dawną siebie, zastanowić się, czego chce od życia, a przede wszystkim nie robić w życiu nic na siłę i wedle oczekiwań innych.
"Nie wiem, czy to takie w życiu ważne, żeby znaleźć tę połówkę. Najistotniejsze chyba, by żyć w zgodzie z sobą, żyć tak, jak się chce, czerpiąc jak najwięcej przyjemności, radości i nie wyrządzając przy tym krzywdy innym."
Ta książka to zupełnie inna odsłona autorki, której powieści wzbudzają ogrom emocji. Jest bardziej szalona i z przymrużeniem oka spoglądająca na życiowe zawirowania. Lekka, zabarwiona sarkastycznym humorem, który uwielbiam, i od którego momentami pękałam ze śmiechu. Nie zmieniło się tylko to, iż jest to opowieść o kobietach i dla kobiet, natomiast jej bohaterki - Helena, Karina, Weronika oraz nastoletnia Klementyna zapewniają świetną zabawę.
Że też potrzebowałam wyzwania lubimyczytac.pl, aby w końcu po nią sięgnąć.