Sekret

Muzyka jako oaza spokoju - ten motyw często pojawia się w twórczości Anny Enquist. Autorka studiowała psychologię kliniczną, uzyskała też dyplom Konserwatorium Haskiego w klasie fortepianu. W twórczości Enquist wyjątkowo mocno dochodzą do głosu pasje życiowe pisarki: wielka miłość do muzyki i pragnienie wnikania w głąb ludzkiej psychiki. Tak też jest w powieści Sekret, skonstruowanej na podobieństwo utworu muzycznego. Kompozycję tworzą trzy główne wątki: historia pianistki Wandy, historia jej przeszłości i historia jej męża Bouwa. Czasem owe "muzyczne tematy" splatają się ze sobą, nachodzą na siebie, czasem podążają w różne strony. Enquist misternie tworzy fascynujące studium kobiety, która w muzyce widzi możliwość ucieczki przed rzeczywistością i której przyjdzie zapłacić za to wysoką cenę. Mimo że mowa tu o niezwykle dramatycznych wydarzeniach (narodziny dziecka z zespołem Downa, wywiezienie żydowskiego nauczyciela muzyki do obozu koncentracyjnego, poronienie, choroba uniemożliwiająca dalszą karierę artystyczną), nie ma w książce śladu taniego sentymentalizmu. Sekret to głęboka analiza ludzkiej samotności, opowieść o potrzebie miłości, którą niełatwo zaspokoić, opowieść o poszukiwaniu swego miejsca w świecie.

Informacje dodatkowe o Sekret:

Sekret - opinie o książce

Avatar użytkownika - maddziaa
maddziaa
Przeczytane:2010-03-01, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam,
Książka zaciekawia, czytamy, myślismy,zadajemy sobie pytania.
Avatar użytkownika - Teresa5411
Teresa5411
Przeczytane:2011-02-22, Ocena: 5, Przeczytałam,
Prawo Przyciągania - wiedza, jak osiągnąć - świadomie i bez wysiłku = szczęśliwe życie.