Ścigając pamięć

Grażyna Szapołowska obdarzona jest nie tylko urodą, ale niewątpliwym talentem aktorskim. Jest w niej coś nieodparcie kobiecego. (…) Pokazała, iż potrafi zagrać bardzo różne postaci, a środki artystyczne, którymi dysponuje, predestynują ją do ról niejednoznacznych w swej ostatecznej wymowie.
Wiesława Czapińska

Autobiograficzna powieść Grażyny Szapołowskiej o emocjonalnej podróży po dwóch światach: realnym i umysłowym. Pierwszym jest dom w Aninie i okres 14 tygodni, w trakcie których umierała matka bohaterki. Drugi świat to poszczególne zdarzenia i obrazy z przeszłości, zapisane w formie notatek, stanowiące główną oś utworu i budzące pamięć. Codzienność przeplatana wspomnieniami z dzieciństwa, planów filmowych, spotkań i podróży. Spod maski zimnej kobiety, którą przyczepiły Grażynie Szapołowskiej media, wyłania się osoba wrażliwa i uważnie obserwująca otaczającą rzeczywistość.

Informacje dodatkowe o Ścigając pamięć:

Wydawnictwo: Burda Książki
Data wydania: 2013-05-08
ISBN: 978-83-7778-325-2

Kup książkę Ścigając pamięć

Ścigając pamięć - opinie o książce

Dziennik obejmujący 3 miesiące, wspomnienia - wiele lat. Z jednej strony opis trudnych chwil, kiedy wbrew samej sobie Autorka musiała godzić się z odchodzeniem bliskiej osoby, a jednocześnie doświadczała miłości i wsparcia bliskich oraz obcych osób, bezduszności innych, z drugiej strony - ciepłe, czasem zaskakujące szczerością opisy wydarzeń związanych z różnymi okresami rozwoju kariery aktorskiej.
Avatar użytkownika - myszaj
myszaj
Przeczytane:2014-02-25, Ocena: 5, Przeczytałam,
Autora wspaniale przeplata czas obecny i wspomnienia. Porusza bardzo osobise tematy, uzewnętrznia swoje lęki jednocześnie nie przekraczając granic intymności. O miłości, oddaniu, czułości bliskich. O lekarzach którzy pomagają. O okrucieństwie lekarza który za nic ma godność ludzką. O życiu... Swoisty pamiętnik zapadający w duszę.
Avatar użytkownika - kobra18
kobra18
Przeczytane:2014-01-10, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2013,
Świetna! Fenomenalna! Po prostu prawdziwa. Czuć, że aktorka przelała na papier swoje prawdziwe uczucia. Codzienne zmagania z chorobą mamy przeplata licznymi anegdotkami z planów filmowych. Książka zyskuje też dzięki zdjęciom, które można znaleźć w środku.
Avatar użytkownika - Faustyna
Faustyna
Przeczytane:2015-03-25, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2015, biografie, dzienniki,
Pocałunki
Grażyna Szapołowska0
Okładka ksiązki - Pocałunki

Literackie impresje Grażyny Szapołowskiej, dotknięcie i zapis chwil ulotnych, niezwykłych, portrety osób i łączących ich uczuć - gorących, namiętnych,...

Poza mną
Grażyna Szapołowska0
Okładka ksiązki - Poza mną

Bezdomna śpiąca pod ogromną witryną wypełnioną kolorowymi łóżkami, kobieta, która kradnie różowy perłowy naszyjnik dziecka swojego kochanka, próbując...

Rok szarańczy
Terry Hayes