Schlosser und Gutshauser in ehemaligen Ostpreussen

Wersja niemieckojęzyczna."Zamki państwa krzyżackiego" to kolejna książka z serii zapoczątkowanej przez "Pałace i dwory dawnych Prus Wschodnich", które spotkały się nie tylko z doskonałym przyjęciem recenzentów i miłośników zabytków, lecz, przede wszystkim, entuzjastycznym odbiorem Czytelników, rozchwytujących kolejne wydania zarówno w języku polskim, jak i niemieckim. Tym razem autorzy zapraszają do pasjonującej wędrówki po pięknych i tajemniczych zamczyskach Warmii i Mazur, Powiśla i historycznych Górnych Prus - śladami ich twórców, rycerzy-mnichów Zakonu Krzyżackiego oraz dawnych Prusów, których kultura zmieciona została z powierzchni ziemi w rezultacie chrześcijańskiego podboju. Książka ta łączy w sobie zalety albumu, publikacji popularnonaukowej i świetnego bedekera. Zawiera 475 znakomitych fotografii i, absolutne novum, 21 malarskich rekonstrukcji przedstawiających gotyckie zamki w formie średniowiecznych malowideł oraz niezliczoną ilość map, planów, rysunków i panoram starych mistrzów, dzięki którym udało się ocalić od zapomnienia pejzaż dawnych Prus. Ciekawe i dokładne opisy 46 warowni krzyżackich, biskupich i kapitulnych wraz z dziejami miast, które wokół nich powstały. Zrozumienie historii i architektury regionu ułatwiają artykuły pióra dwóch wybitnych uczonych - prof. Mariana Arszyńskiego i dr Janusza Trupindy, a dokładna mapa historyczno-turystyczna umożliwia wykorzystanie książki jako przewodnika.

Informacje dodatkowe o Schlosser und Gutshauser in ehemaligen Ostpreussen:

Data wydania: b.d