Schemat naprawy (Ś)fiata

Wychowanie w dysfunkcyjnej rodzinie, hazard, śmierć, czy chociażby zmieniający się ustrój, to tylko część ze zbioru okoliczności, które wpływają na życie Krzyśka – głównego bohatera tej opowieści. Krzysiek, bezskutecznie próbując układać sobie życie w zgodzie z powszechnie przyjętymi doktrynami, w końcu pociąga za właściwe sznurki i powoli odnajduje siebie. Zabawna i momentami mocno napisana książka, mająca za zadanie zwrócić uwagę czytelnika na to, jakimi schematami posługujemy się w życiu, tracąc czas i energie na drodze do szczęścia.

Informacje dodatkowe o Schemat naprawy (Ś)fiata:

Data wydania: 2018-04-11

Kup książkę Schemat naprawy (Ś)fiata

Schemat naprawy (Ś)fiata - opinie o książce

"Jak widzicie, wszystko zależy od punktu widzenia".

Jakaż to niepozorna książeczka. Mały format oraz duża czcionka sugerują, że jej przeczytanie zajmie nam dosłownie chwilę. I już po pierwszej stronie okazuje się, że tak łatwo wcale nie będzie, gdyż ta swoista opowieść autora posiada wiele stycznych punktów z losami obecnego pokolenia trzydziestolatków, czyli między innymi mojego.

Grzegorz Parowicz, rocznik 1987, na co dzień kucharz oraz Susi Master w jednej z warszawskich restauracji. Pasjonat kultury japońskiej, miłośnik wiedzy tajemnej, zwolennik naturalnych metod leczenia. Posiada na stanie dwójkę dzieci, mieszka obecnie w Warszawie.

Krzysiek urodził się pod koniec lat osiemdziesiątych XX wieku, a wychował w dość dysfunkcyjnej rodzinie, w której obecne było uzależnienie ojca od hazardu oraz nadopiekuńczość matki. Bohater  w swoim dorosłym życiu próbuje nie powielać znanych mu schematów. Powracając do wspomnień z dzieciństwa, szuka przyczyn swoich życiowych porażek.

Książka Grzegorza Parowicza z pewnością okazałaby się o wiele trudniejsza w interpretacji, gdyby czytał ją jakiś obcokrajowiec. Wynika to z faktu, iż autor poprzez kreację Krzysztofa zabiera swojego czytelnika w przeszłość – do przełomu lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych, gdy w Polsce zmieniał się ustrój i co za tym idzie, także mentalność ludzi. Główny bohater przywołuje więc swoje wspomnienia, ukazując nie dający się niczym zastąpić, klimat tamtych lat. Co jednak warto podkreślić – wszystko to podane jest w bardzo oszczędny sposób – rzekłabym, że w lapidarny, niczym ujęcia z życia.

Autor nie bawi się w dyplomację i tam gdzie trzeba, dosadnie ujmuje swoje wnioski, nie przejmując się poprawnością. Ten autentyzm jest bardzo mocno odczuwalny, ale jednocześnie narracja Krzysztofa, ton jego niektórych wypowiedzi i bezdyskusyjny wymiar, nie każdemu mogą przypaść do gustu. Czasami nawet ma się wrażenie jakoby autor poprzez kreację swojego bohatera zbyt mocno wymądrzał się, będąc pewnym tylko swojej racji.

Historia Krzysztofa z pewnością pobudza do refleksji w temacie wartości, jakie obecnie wyznajemy i co tak naprawdę liczy się we współczesnym świecie. Mowa tutaj oczywiście o najbliższej rodzinie, wsparciu i miłości. Książka porusza także w swojej istocie temat tego, jak wielki wpływ na nasze dorosłe życie ma przeżyte przez nas dzieciństwo oraz postawy rodziców. Doskonale widać to na przykładzie relacji głównego bohatera z najbliższą rodziną.

Nie bez przyczyny tytuł tej książki nawiązuje do Fiata 126, gdyż ten iście symboliczny wymiar uważam za niezwykle trafiony. Grzegorz Parowicz oddał w rękę czytelników zbiór pełen ważnych myśli i wniosków, nad którymi warto się zastanowić. Po to moim zdaniem powstała ta książka.

Rok szarańczy
Terry Hayes