Wstajesz rano i czujesz drapanie w gardle. Bolą cię mięśnie. Zastanawiasz się, czy to jakaś infekcja, czy po prostu źle spałeś. Za bardzo się spieszysz, by dłużej o tym myśleć. Tymczasem pod Twoją skórą toczy się wojna - bitwa za bitwą. Miliony walczą i umierają, abyś mógł tego dnia wyjść do pracy.
Jeśli chcesz zrozumieć, jak to się dzieje, to w pierwszych rozdziałach tej książki przeczytasz o tym:
- jak działa Twój układ odpornościowy,
- jak wytwarzane są przeciwciała,
- jakie są ich rodzaje i do czego służą,
- jak wygląda pole walki z zagrożeniami.
Jeśli interesuje Cię to, w jaki sposób możesz wspomóc swoje przeciwciała w tej nieustającej walce, to w kolejnych rozdziałach przeczytasz o tym:
- jak zmienia się odporność wraz z wiekiem
- jaki ma ona związek z kondycją fizyczną,
- co jeść, a czego unikać,
- o co jeszcze, poza dietą, należy zadbać,
- czy łykać suplementy,
- czy stosować leki na odrobaczanie...
I wiele, wiele więcej!
Aby nie zostawić cię tylko z teorią, autorzy zaproponowali ponad 100 przepisów na rozmaite dania, dzięki którym wyposażysz swój układ odpornościowy w składniki niezbędne dla jego funkcjonowania. Wśród przepisów znajdują się również receptury na roślinne specyfiki - napary, syropy, soki - wzmacniające odporność lub pomocne w walce z infekcją.
Przepiękne zdjęcia, atrakcyjne grafiki, ciekawe ilustracje i zestawienia sprawiają, że lektura książki jest nie tylko pożyteczna, ale i niezwykle przyjemna.
Wydawnictwo: inne
Data wydania: 2021-12-10
Kategoria: Poradniki
ISBN:
Liczba stron: 352
Język oryginału: polski
Przeczytane:2022-12-20, Ocena: 5, Przeczytałam,
Na początku dowiemy się o budowie i funkcjach układu odpornościowego. No i tutaj troszkę sztywno będzie to opisane. Język typowo doktorski, który chce nam wszystko konkretnie przekazać, tylko tak średnio za tym nadążałam. Mamy tu dużo tabel, które przedstawiają komórki uczestniczące w reakcjach immunologicznych, podział hematopoezy, czyli podział komórki macierzystej, porównanie odporności nieswoistej i swoistej, mechanizmy obronne wybranych narządów ludzkiego ciała, schemat budowy przeciwciał i wiele innych. Z książki się dowiedziałam, że najważniejszą barierą immunologiczną przewodu pokarmowego stanowi GALT, czyli inaczej tkanka limfatyczna związana z jelitami. Składa sie ona ze zorganizowanych kompleksów komórkowych oraz rozproszonych komórek zlokalizowanych w obrębie ściany jelita i w nabłonkach pokrywających kosmki jelitowe. Wszystkie składniki GALT będą tutaj dokładnie wypisane i przedstawione w tabeli. Co to zatem jest układ limfatyczny i jak o niego zadbać? Co ulepszy nasze krążenie? Oczywiście w odpowiedzi każdą czynność przeczytamy po myślnikach. Na układ odpornościowy, kiedy jesteśmy jeszcze dzieckiem nie jest dokładnie wykształcony. Każda zmiana zostaje wytworzona przez dalsze życie, aż do schyłku starości. Przeczytamy o tym jak się te zmiany wykształcają i co się dzieje po kolei. Wiele niemowląt i dzieci umiera poprzez infekcje, dlatego podręcznik radzi, by się szczepić. To one stymulują swoiste odpowiedzi autoimmunologiczne, zapamiętują je, a następnie w przypadku infekcji pobudzają nasz układ odpornościowy do działania. Cukier ma wielkie znaczenie dla naszej odporności, gdyż spożyty w większej ilości zwyczajnie go osłabia. Mamy też odpowiedzi na pytanie co można zrobić, by nie tylko działał jak należy, ale by jeszcze nasza ochrona się zwiększała. Przed połową książki, bo nie zawiera numerów stron, ujrzymy wspaniałe obrazki z przepisami, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Dania na obiad, zdrowe przekąski, sałatki, napoje i co dobre, to nie potrzeba większego trudu, by je wykonać. Z pewnością nie wiedzieliście, że już same spacery wśród sosen mają silne działanie antyseptyczne w infekcjach dróg oddechowych i zatok. Działają też przeciwzapalnie i pobudzająco. Dużo ważnych informacji zawiera, lecz sztywnym dialogiem.