Prezentowane wiersze powstały w trakcie zabaw plastycznych z moją trzyletnią córeczką oraz podczas pracy z dziećmi przedszkolnymi. Dostarczyły dzieciom mnóstwo radości przy próbie tworzenia rysunków oraz pozwoliły im uwierzyć w swoje możliwości. Mam nadzieję, że również dla innych dzieci w wieku przedszkolnym będą świetną okazją do wspólnej zabawy z rodzicem bądź nauczycielem.
Rysowane wierszyki składają się z rysunków i rymowanek opisujących powstający obrazek. To forma ćwiczeń, które wzmacniają motywację do czynności grafomotorycznych i pobudzają procesy poznawcze, takie jak spostrzeganie, myślenie, uwaga. Z tą książeczką każde dziecko polubi rysowanie oraz odkryje swoje zdolności.
Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza Impuls
Data wydania: 2018-02-07
Zaprezentowane przez Panią Magdalenę Mruk rymowane wiersze w książeczce pt. 'Rymowane wierszyki' uświadamia, że wspólna zabawa rodzica z dzieckiem zbliża do zabaw.
Zabawy typu rysowane wiersze mają zadanie zmotywować do poznawania, myślenia jak narysować dany przedmiot za pomocą uruchomienia wyobraźni i usłyszanego tekstu rymowanego wierszyka.
Pani Magdalena Mruk w kreatywny sposób stworzyła 46 rymowanych wierszyków, dzięki, którym rodzic może odkryć czy jego dziecko posiada talent do rysowania.
Tego rodzaju rysowane wierszyki kreują w dzieciach wyobraźnię i spowodują wiele uśmiechu na ich twarzach.
Wykonane wszystkie przez autorkę rysunki są starannie, a teksty rymowanek przedstawione w przejrzysty sposób.
Przykład rysunków, które mi się spodobały najbardziej to: Mikołaj, serce, zajączek, oto ja, korona.
Miękka oprawa, Wydanie I, s. 100, Kraków, 2018, Oficyna Wydawnicza 'Impuls'.
Polecam przeczytać tę książeczkę każdemu Małemu Czytelnikowi.
Tę formę zabawy polubią maluchy w każdym wieku! Rysowane wierszyki uczą dzieci spostrzegawczości, ćwiczą pamięć i kształcą sprawność manualną. Stanowią doskonały sposób aktywizowania dzieci nieśmiałych, z opóźnionym rozwojem mowy. Często wykorzystywane są na zajęciach logopedycznych, np. utrwalających nową nauczoną głoskę.
„Rysowane wierszyki” Magdaleny Mruk są świetnym pomysłem na zabawę dorosłego z dzieckiem i mogą zachęcić maluchy do samodzielnego rysowania. Początkowo rączkę dziecka może prowadzić nauczyciel lub rodzic, dając możliwość poznania wierszyka przez dziecko i stwarzając atmosferę zabawy. Inną możliwością jest pozwolenie dziecku, by samo naśladowało rysowanie, podczas gdy rodzic wypowiada treść wierszyka. Nic tak nie cieszy jak samodzielnie stworzony rysunek!