Rozwód doskonały

Czy można się rozwieść doskonale? W białych rękawiczkach? Bez ofiar i perturbacji emocjonalnych dziecka? Teoretycznie tak. Wszystko na to wskazywało. Karen i Rob to inteligentni i ambitni ludzie, których podzieliły plany własnej kariery. Każde szukało spełnienia na innych polach, a zrozumienia w kręgu zupełnie innych osób. Rozeszli się zgodnie. Majątek został podzielony zupełnie bezkonfliktowo. Dziecko również. Tommy długo nie mógł się odnaleźć w roli syna rozwiedzionych rodziców, szukał swojego miejsca, siebie w świecie złamanym na pół. Przerzucany między domami, wybrał ścieżkę, która okazała się zupełnie inna niż oczekiwania rodziców. Ta historia ma kompromisowy happy end, ale droga do niego nie była bynajmniej doskonała. Avery Corman, znakomity obserwator relacji międzyludzkich, szczerze i otwarcie opisał pęknięcie, które z sądu przenosi się na życie młodego człowieka. Avery Corman – amerykański pisarz i scenarzysta. Popularność zyskał dzięki powieści Kramer kontra Kramer, zekranizowanej z dużym sukcesem w 1979 roku. Główna rola Dustina Hoffmana przeszła już do klasyki kina. Corman koncentruje się głównie na problematyce rodzinnej, na emocjach i wzajemnych relacjach ludzi, którzy docierają do punktu krytycznego jak zdrada, rozwód, osamotnienie.

Informacje dodatkowe o Rozwód doskonały:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: b.d
Kategoria: Poradniki
ISBN: 978-83-24-00807-0

Kup książkę Rozwód doskonały

Rozwód doskonały - opinie o książce

Avatar użytkownika - Sylwia-T
Sylwia-T
Przeczytane:2013-03-07, Ocena: 4, Przeczytałam,
Podobała mi się ta książka. Dużo mądrych słów, daje do myślenia. Połączenie powieści obyczajowej z psychologiczną. Autor bardzo wnikliwie ukazuje wszelkie skutki rozwodu, te które dotyczą dziecka rozwodzących się rodziców, jak i ich samych. W tej historii wydaje się, że dwoje dorosłych, inteligentnych ludzi potrafi rozwieść się wręcz doskonale, bez żadnych scen, awantur. W sprawie dziecka wszystko mają zawsze dokładnie omówione, ustalone, zgodnie i bez wyrzutów dzielą się obowiązkami. Jednak okazuje się, że mimo ich starań nie da się uniknąć bólu, cierpienia i wywrócenia życia dziecka do góry nogami. Choć wydawało im się, że wszystko jest właściwie w porządku, po latach przekonują się jak bardzo się mylili - w stosunku do syna, a nawet i do siebie. Jednak mamy pozytywne zakończenie. Tommy, w końcu odnajduje swoją drogę, powoli otrząsa się z koszmarów przeszłości, a jego rodzice również odnajdują względny spokój w obecnej rzeczywistości. Szkoda tylko, bo zapewne niewielu ma takie szczęście spotkać na swej drodze tak odpowiednich ludzi jak Tommy.
Avatar użytkownika - Ivy
Ivy
Przeczytane:2018-04-08, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2018,

'' Byliśmy dla siebie nawzajem toksyczni ''

Rozwód to w dzisiejszych czasach niemal chleb powszedni . Owszem wciąż jeszcze niektóre pary mimo że nie potrafią już ze sobą wytrzymać , trwają w chorym małżeństwie  '' dla dzieci '' . Jakby dla dzieci kłócący się wiecznie rodzice byli lepsi niż ci rozwiedzeni . Autor jakoby miał pokazać , jak to rozwód , nawet ten dżentelmeński źle odbija się na dzieciach . Nie przeczę że rozwód rodziców nie spływa po dzieciach jak przysłowiowa woda po kaczce , jednak w przypadku Tommy'ego , dziecięcego bohatera omawianej książki , nie zauważyłam żadnych zapowiadanych w opisie '' perturbacji emocjonalnych dziecka ''. Owszem sprawiały mu trudność i były męczące cotygodniowe , czy co dwutygodniowe przenosiny od jednego rodzica do drugiego , ale były to trudności raczej logistyczne , niż emocjonalne . Wręcz w pewnym momencie , kiedy Tommy dowiaduje się że jego rodzice się rozwodzą mówi zupełnie spokojnie i beznamiętnie '' No to teraz będę taki jak wszyscy '' Bo w jego klasie połowa dzieciaków pochodziła z tak zwanych '' rozbitych rodzin '' . A to że się zbuntował i wybrał własną drogę , chociaż trudną i krętą , co w tym dziwnego ? Każdy nastolatek w swoim życiu przeżywa okres buntu i każdy chce się jak najszybciej usamodzielnić , co czasem daje efekt porywania się z przysłowiową '' motyką na słońce ''. Ale tak to już z nastolatkami bywa . Jeden płodzi dziecko , a potem będąc na dopalaczach próbuje go udusić , bo mu się wydaje że to potwór o trzech głowach (wiadomości sprzed kilku dni) , inny po prostu i zwyczajnie chce żyć na własny rachunek , ciężko pracując . Tak w ogóle to ja odniosłam wrażenie że ten Tommy był bardziej emocjonalnie dojrzały niż ci jego pożal się Boże rodzice , których rozwód w zasadzie niczego nie nauczył . W mojej ocenie Tommy nie zrobił niczego , czego nie zrobiłby gdyby jego rodzice się nie rozwiedli . Więc próba przekonania mnie jako czytelnika , że jest inaczej zupełnie się autorowi nie powiodła . Reasumując , jak to już  ktoś gdzieś  napisał , to jest książka raczej o rodzicach chłopca , niż o nim samym i jego perturbacjach po ich rozwodzie . Nie widzę związku między jego decyzjami , a rozwodem rodziców . Więc w tym temacie książka mnie nie zadowoliła , jednak w ogólnym rozrachunku , jest całkiem niezłą powieścią obyczajową ukazującą prostą prawdę że nawet po rozwodzie , czasami można być dla siebie wsparciem i pomocą , zwłaszcza kiedy jest wspólne dziecko .

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;