Rozterki śmierci

Powieść, przesycona Saramagowskim humorem i ironią, jest prawdziwą ucztą literacką.

Znienawidzona przez ludzkość, sfrustrowana śmierć postanawia porzucić swoje zajęcie. To zaskakujące wydarzenie początkowo wydaje się błogosławieństwem, szybko jednak odsłania skomplikowane zależności pomiędzy Kościołem, Państwem i zwykłym codziennym życiem.

Śmierć, jako punkt wyjścia i główny bohater powieści, daje autorowi pretekst do rozważań przede wszystkim o życiu, miłości, sensie - lub jego braku - naszego istnienia, o kondycji współczesnego człowieka.

Informacje dodatkowe o Rozterki śmierci:

Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2019-02-05
Tytuł oryginału: As intermitencias da morte

Tagi: bóg

Kup książkę Rozterki śmierci

Rozterki śmierci - opinie o książce

Avatar użytkownika - Sheti
Sheti
Przeczytane:2019-04-14, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2019,

Było to moje pierwsze spotkanie z Jose Sarmago i chociaż jestem w stanie jak najbardziej docenić jego barwny i głęboki styl, jego pomysłowość i doświadczenie, to mimo wszystko przyznaję, że taka forma powieści nie do końca do mnie przemawia. Mimo wszystko sięgnęłam po tę książkę głównie dlatego, że od dawna intryguje mnie tematyka śmierci – pod każdym względem. I chociaż konstrukcja może nie do końca odpowiada moim gustom, to jestem w stanie docenić pomysł autora. Jego dzieło spełniło swoje zadanie – skłoniło mnie do przemyśleń, momentalnie uruchomiło we mnie rozważania, może nawet sama miałam pewne rozterki? Gdy książka angażuje czytelnika zarówno emocjonalnie, jak i umysłowo, to zdecydowanie zasługuje na miano dobrej literatury.

Całość na: www.bookeaterreality.pl

Avatar użytkownika - Roksana
Roksana
Przeczytane:2021-10-18, Ocena: 5, Przeczytałam, E-booki, 2021, Literatura piękna,
Avatar użytkownika - Muminka789
Muminka789
Przeczytane:2021-05-10, Ocena: 4, Przeczytałam,
Podróż słonia
Jose Saramago0
Okładka ksiązki - Podróż słonia

(…) gdyby Gilda Lopes nie zabrała mnie do restauracji Pod Słoniem, ta książka by nie powstała. Trzeba było, żeby w mieście Mozarta nastąpiła koniunkcja...

Baltazar i Blimunda
Jose Saramago0
Okładka ksiązki - Baltazar i Blimunda

Baltazar i Blimunda wznowienie jednej z pierwszych powieści Jose Saramago, uhonorowanej prestiżową nagrodą portugalskiego PEN Clubu oraz Nagrodą Literacką...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;