Rozszerzenie Unii 2004. Komisarz Verheugen o kulisach historycznej decyzji

Powiększenie Unii Europejskiej o dziesięciu nowych członków w 2004 roku było jedynym w historii Europy tak wielkim wyzwaniem. Jego sukces nie był jednak na żadnym z etapów przesądzony. Jak narodził się ten Projekt? Czy gwarantował przyjęcie Polski i kto o jej członkostwo naprawdę zabiegał? Co było największą przeszkodą na drodze Polski do Unii i kto dokonał największego wysiłku? Czy Rosja mogła powstrzymać zjednoczenie Europy i jaką rolę odegrały Niemcy? Jaką Francja? Jaką inne kraje?

Dziś, z perspektywy dziesięciolecia tego historycznego wydarzenia, Günter Verheugen i Marek Orzechowski raz jeszcze analizują ówczesne szanse i zagrożenia. I starają się odpowiedzieć na pytanie, w jakim stopniu te szanse zostały wykorzystane, a zagrożenia przezwyciężone.

Informacje dodatkowe o Rozszerzenie Unii 2004. Komisarz Verheugen o kulisach historycznej decyzji:

Wydawnictwo: Bellona
Data wydania: 2014-05-08
Kategoria: Podręczniki

Kup książkę Rozszerzenie Unii 2004. Komisarz Verheugen o kulisach historycznej decyzji

Rozszerzenie Unii 2004. Komisarz Verheugen o kulisach historycznej decyzji - opinie o książce