Data wydania: 2013-12-07
Kategoria: Literatura piêkna
Na wstêpie zaznaczê, ¿e ksi±¿ka "Rówie¶nik komputera" porusza temat konfliktu na linii ojciec-syn. Powie¶æ dotyka równie¿ kwestii homoseksualizmu. Równolegle jest protestem przeciwko nietolerancji. Siêgnê³am po ni±, poniewa¿ zachêci³ mnie opis na obwolucie. Niestety tytu³ ca³kowicie niedopasowany do tre¶ci, wrêcz myl±cy.
Fabu³a osadzona w czasach komunistycznych. W³adys³aw nie chce zgodziæ siê na wspó³pracê z SB mimo szanta¿u. ¯eni siê z Ma³gorzat±, rodzi mu siê bardzo oczekiwanypierworodny syn - Mirek. Mieszkaj± w Poznaniu na zaadaptowanym strychu. Dobrze im siê powodzi: maj± samochód, telefon stacjonarny. W³adys³aw jest radiotechnikiem i prowadzi w³asn± firmê. Lata mijaj±. Syn dorasta i równie¿ przejawia zdolno¶ci do nauk ¶cis³ych. Ojciec jest z tego powodu bardzo dumy, poniewa¿ zawsze o tym marzy³. Jednak gdy ch³opak wkracza w okres dojrzewania okazuje siê, ¿e poci±gaj± go mê¿czy¼ni. Z pocz±tku m³odzieniec nie jest ¶wiadomy swojej inno¶ci. Ale jego ojciec domy¶la siê, ¿e syn ma sk³onno¶ci homoseksualne i relacje pomiêdzy nimi staj± siê nagle wrogie. W³adys³aw nie akceptuje seksualno¶ci syna. Zastrasza go, a nawet grozi mu ¶mierci±...
W ksi±¿ce ukazany jest wizerunek z³udnie typowej rodziny, która ¿yje w czasach PRL-u, niestety pozorn± idyllê rujnuje postawa W³adys³awa, który nie jest w stanie zaaprobowaæ odmiennych preferencji seksualnych swojego syna. Pisarz konstruuje fabu³ê w ksi±¿ce wokó³ sk³onno¶ci homoseksualnych Mirka, lecz nie przewa¿aj± one w powie¶ci. Wa¿nym w±tkiem autor uczyni³ w tej ksi±¿ce antagonizm pomiêdzy ojcem i synem, który nawarstwia siê podczas czytania powie¶ci co kusi czytelnika do zapoznania siê z nadchodz±cymi etapami ksi±¿ki.
Homoseksualizm Mirka ukazany jest w sposób bardzo delikatny bez zbêdnej ekscytacji, szokowania. Alan Bielecki przybli¿y³ dramatyczne dzieje nastolatka, który jest dopiero w trakcie odkrywania swojej seksualno¶ci.
Jêzyk powie¶ci prosty, w wiêkszo¶ci s± to dialogi. Wielk± zalet± tej pozycji s± akapity opisuj±ce przyrz±dy techniczne doby PRL-u. Bardzo ciekawie autor równie¿ scharakteryzowa³ fakty tamtych lat. Wykorzysta³ ku temu opis skostnia³ych pogl±dów ludzi ¿yj±cych w tamtych czasach na temat homoseksualizmu.
Ksi±¿ka edukuje, rozczula. Ukazuje równie¿ okres dojrzewania niez³omnego nastolatka, dziêki któremu mo¿emy powróciæ do przesz³o¶ci. Interesuj±ca powie¶æ z silnym naciskiem przeciw nietolerancji, uprzedzeniom, wrogo¶ci.
Powie¶æ przeczyta³am bardzo szybko. Spodoba³a mi siê i mam nadziejê, ¿e w przysz³o¶ci natknê siê na równie interesuj±c± pozycjê. Zakoñczenie bardzo zaskakuj±ce.
Ocena: 2, Chcê przeczytaæ, 52 Ksi±¿ki - 2014 rok, Mam,
Ciê¿ko przychodzi mi pisanie, kiedy muszê oceniaæ co¶, co okazuje siê byæ inne, ni¿ oczekiwa³am i inne, ni¿ zapowiedziano. Z oporami zabieram siê do wylania na papier moich spostrze¿eñ i my¶li zwi±zanych z lektur± ksi±¿ki Alana Bieleckiego „Rówie¶nik komputera”. Mia³a byæ walka z homofobi± i podobno jest. Ale ja nie kupujê tego w tej formie. Z pewno¶ci± wielu nie zgodzi siê z moj± opini±, ale dla mnie ksi±¿ka która walczyæ mia³a z uprzedzeniami, jest w³a¶nie uprzedzeñ pe³na. Ale o tym za chwilê.
O tym, ¿e ciê¿kie jest ¿ycie homoseksualistów nie musi przekonywaæ mnie nikt. Homofobia toczy nasze spo³eczeñstwo, skazuj±c ludzi na szykany, upokorzenia, spo³eczn± alienacjê, ale jest to problem na d³u¿sz± rozprawê. Dlatego ucieszy³am siê, kiedy w moje rêce trafi³a ksi±¿ka Alana Bieleckiego „Rówie¶nik komputera” podejmuj±ca ten dra¿liwy temat. Szybko jednak zainteresowanie zamieni³o siê w rozczarowanie.
Pocz±tek historii jest s³aby. Akcji brak, wydarzenia rozmywaj± siê. Autor zapewne chcia³ pokazaæ ¶rodowisko z którego pochodzi bohater, ale zabrak³o tu pomys³u i polotu. Zamiast zwyczajno¶ci jest nuda. Mo¿na uznaæ to za niepotrzebne lanie wody, choæ prawdopodobnie autor chcia³ dowie¶æ, ¿e Mirka (g³ówny bohater „Rówie¶nika…”) ³±czy³y z ojcem od samego pocz±tku trudne relacje oraz to, ¿e ch³opak od pocz±tku by³ wra¿liwszy, mia³ s³absz± konstrukcjê. Co prawda akcja z czasem delikatnie przyspiesza, kiedy Mirek zaczyna wchodziæ w okres dojrzewania, poznawaæ siebie i swoj± seksualno¶æ. Problem polega na tym, ¿e nie dojrzewa autor. Nadal pisze s³abo. Nadal mamy do czynienia z drêtw± narracj±, sztucznymi dialogami i s³abym stylistycznie tekstem. Nie ma to wiele wspólnego z dobr± literatur±.
Jedno nie podlega dyskusji. „Rówie¶nik komputera” to ksi±¿ka o dojrzewaniu, odkrywaniu seksualno¶ci, szukaniu akceptacji, to¿samo¶ci. To równie¿ historia o b³êdach wychowawczych, braku umiejêtno¶ci rozmawiania z dzieæmi, kiepskiej edukacji seksualnej, braku tolerancji. W zasadzie zawiera wszystko to, co byæ w niej powinno. Wydawa³o by siê wiêc, ¿e powinna mieæ inny wyd¼wiêk. A we mnie wywo³a³a reakcje odwrotne do zamierzonych. Homofobem nie zosta³am, ale ksi±¿kê uzna³am za przynosz±c± wiêcej szkody ni¿ po¿ytku.
Dla wcale nie jest ona ku przestrodze. Nie uczy tolerancji, a utwierdza stereotypy, niestety. Zamiar z pewno¶ci± autor mia³ inny. O dziwo, polecana jest przez ruch LGBT, ale w moim odczuciu bardziej ruchowi szkodzi, ni¿ pomaga. Krew mnie zalewa, kiedy osoby heteroseksualne, które ze wzglêdu na swój ¶wiatopogl±d nie akceptuj± homoseksualizmu, nie za¶ osób homoseksualnych, traktowane s± jak wyrwane wprost ze ¶redniowiecza przyg³upy. Taki sposób przedstawiania kogokolwiek, jest takim samym uprzedzeniem, jakim obdarzane s± osoby o innej ni¿ heteroseksualna orientacja. Absolutnym za¶ szczytem tej fobii jest zdanie: „Kurwa maæ! Dzisiaj Chrystus cierpia³ na krzy¿u, a ja tu kie³basê wpierdalam!” ¯a³osne to i jeszcze raz ¿a³osne! Pominê milczeniem fakt, ¿e obra¿a jednocze¶nie osoby wierz±ce. Niezrozumia³a jest te¿ dla mnie scena masturbacji. Czy¿by osoby heteroseksualne robi³y to w inny sposób? Bardziej wyszukany, czy wrêcz przeciwnie? Zastanawia mnie wiêc po co ta scena? Nie widzê w tym ani nic niezwyk³ego, ani bulwersuj±cego.
Ksi±¿kê podsumujê nastêpuj±co: Dobra tematyka, aktualny i nadal wzbudzaj±cy mnóstwo emocji problem, zabrak³o jedynie, albo raczej a¿, dobrego wykonania. S³abe.