Roślinna kuchnia kresowa

Ocena: 5 (1 głosów)

Kulinarna podróż po dawnych Kresach Wschodnich

Czym są wołyńskie kichyłki, poleska kulaga, litewskie mandryki czy gródeckie cebulniki? Co kryje się pod takimi nazwami jak towkanica, włodzimierskie fajercarze, lwowskie bałabuchy czy kryżawki? Czym wyróżnia się wileński żydowski cymes?

Razem z Pawłem Ochmanem, autorem bloga Weganon, wybierzcie się w kulinarną podróż na Kresy Wschodnie okresu dwudziestolecia międzywojennego i poznajcie roślinne wersje potraw tygla narodowościowego II Rzeczypospolitej.

Dowiedzcie się, jakie potrawy podawano na stołach w mieszczańskich kamienicach i wiejskich zagrodach na co dzień i od święta, które warzywo królowało w ówczesnych kuchniach - a które dziś odeszło w zapomnienie - oraz jak wykorzystywano dzikie owoce i zioła.

Przygotujcie poleski barszcz mleczny i chłodziec z jagód, różaną zupę wileńską i żmudzki krupnik z bobem. Świąteczny stół zastawcie jarmużem z kasztanami, wileńskim kisielem żurawinowym i owsianym lub drożdżowym piernikiem lwowskim. Ziemniaki przeróbcie na kluski słuckie, buczackie zapiecki, kutyki i pyszki oraz słodkie zaleszczyckie kartoflanki z rodzynkami.

Odkryjcie dawne smaki i ocalcie od zapomnienia dziedzictwo kulinarne byłych mieszkanek i mieszkańców Lwowa, Sambora, Wilna, Gródka Jagiellońskiego, Grodna, Tarnopola, Buczacza, Brześcia oraz innych dużych i małych ojczyzn!

Informacje dodatkowe o Roślinna kuchnia kresowa:

Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2023-04-26
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788367674249
Liczba stron: 272
Język oryginału: polski

Tagi: Kuchnia wegańska

więcej

Kup książkę Roślinna kuchnia kresowa

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Roślinna kuchnia kresowa - opinie o książce

Avatar użytkownika - kryminalnatalerz
kryminalnatalerz
Przeczytane:2023-05-15, Ocena: 5, Przeczytałam,

Książka Pawła Ochmana, autora bloga weganon.pl pt. ,,Roślinna kuchnia kresowa" to prawdziwa kulinarna perełka, szczególnie dla tych, którzy nie są fanami potraw mięsnych. Pokazuje, że dania tradycyjne wcale nie są nudne i tak niepasujące do współczesności, jak mogłoby się zdawać. Przepisy, jakie w swojej książce umieścił są proste i kilkuskładnikowe, zrobione z takich produktów, po które większości z nas bardzo łatwo sięgnąć. I choć nie są to dania ekspresowe, to nie wymagają też godzin stania w kuchni - po prostu coś czasem musi się namoczyć czy dłużej pogotować. Książka, jak sama nazwa wskazuje, zawiera przepisy na dania kuchni dawnych Kresów Wschodnich, które po II wojnie światowej zostały Polsce odebrane. Ich tradycja jest bogata i różnorodna, a autor pisze o niej krótko we wstępie do każdego jednego przepisu, co nadaje książce niepowtarzalny charakter i osadza ją w tradycji i historii. Są to dania, w których królują warzywa strączkowe, korzenne i kapustne, sycące i dostarczające energii na cały dzień, dania proste, z którymi poradzi sobie każdy laik. Przepisy pisane są jasno, polecenie klarowne, nikt nie powinien mieć wątpliwości co do wykonania dania. Całość podzielona jest na 9 działów, zawiera około sto przepisów tak interesujących, że każdy fleksitarianin, wegetarianin i weganin znajdzie tu wiele inspiracji i pomysłów na obiad i ciekawe różnorodne przekąski. Ja sama jestem książką zachwycona i zaskoczona ilością przepisów, które już teraz chcę wypróbować!

Link do opinii
Inne książki autora
Pyszności z roślin. Szybkie wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału
Paweł Ochman0
Okładka ksiązki - Pyszności z roślin. Szybkie wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału

PROSTE ROŚLINNE WYPIEKI I DESERY MISTRZA SŁODKOŚCISłodycze kochamy wszyscy, zwłaszcza Paweł Ochman – weganin od 26 lat, autor popularnego bloga Weganon...

Roślinna kuchnia regionalna
Paweł Ochman0
Okładka ksiązki - Roślinna kuchnia regionalna

Kulinarna podróż po wszystkich regionach Polski. Odkryjecie nowe i zapomniane dania w wersjach roślinnych. Poznacie historię potraw i jaki wpływ na kuchnie...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Srebrny łańcuszek
Edward Łysiak ;
Srebrny łańcuszek
Dziadek
Rafał Junosza Piotrowski
 Dziadek
Aldona z Podlasia
Aldona Anna Skirgiełło
Aldona z Podlasia
Egzamin na ojca
Danka Braun ;
Egzamin na ojca
Cień bogów
John Gwynne
Cień bogów
Rozbłyski ciemności
Andrzej Pupin ;
Rozbłyski ciemności
Wstydu za grosz
Zuzanna Orlińska
Wstydu za grosz
Jak ograłem PRL. Na scenie
Witek Łukaszewski
Jak ograłem PRL. Na scenie
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy