W lesie mieszka bardzo dużo najróżniejszych żyjątek. Nie zawsze widać, co robią w swoich domkach, ale dzięki tej książce wreszcie je poznacie! Otwórzcie prawie 50 okienek, by zajrzeć do mrowiska, do ula i pod korę drzewa. Zobaczcie, jakie nietypowe schronienie ma larwa chruścika, i odwiedźcie dom leśniczego, w którym jest coraz więcej nieproszonych gości... Zaobserwujcie przemianę poczwarki w motyla, poszukajcie wszędobylskich much i prześledźcie pełne grozy sceny z pająkiem lub pijawką w roli głównej. A potem sprawdźcie, jak kamuflują się motyle i jakie owady można spotkać nocą!
W świecie robaczków tyle się dzieje, że książkę można oglądać godzinami. Zapraszamy do zabawy!
Emilia Dziubak - autorka i ilustratorka książek dla dzieci. Absolwentka Akademii Sztuk Pięknych w Poznaniu. Współpracuje z autorami i wydawnictwami w Polsce i za granicą.
Laureatka Nagrody Literackiej m.st. Warszawy w 2014 r. Laureatka nagrody ,,Przecinek i Kropka" w konkursie na najlepszą książkę dziecięcą w 2016 r. Wyróżniona w 2016 r. w konkursie PTWK Najpiękniejsze Książki Roku 2015 za autorską książkę ,,Rok w lesie". Laureatka nagrody ,,Żółta Ciżemka" w 2017 r. W 2018 r. wyróżniona w konkursie Książka Roku Polskiej Sekcji IBBY. Laureatka nagrody Soligatto 2019.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2023-10-25
Kategoria: Inne
Czy znacie serię "Rok w lesie"? 📙Picturebooki, książeczki aktywizujące, puzzle, memo, gra planszowa. Książkowa leśna rodzina cieszy się dużą popularnością i gości na półkach wielu dziecięcych biblioteczek. 🧡 W nasze ręce trafiła książka "Rok w lesie. Robaczki". Tym razem to coś zupełnie nowego, coś co maluchy uwielbiają najbardziej na świecie - książeczka z okienkami. 👧
Robaczki, jak się możecie domyślać zostają głównymi bohaterami tej leśnej opowieści. Są wszędzie. 👀 Pod ziemią, w trawie, wodzie, a nawet z zarośli wędrują do naszych domostw. 🦗 U niektórych budzą prawdziwą fascynację, u innych wywołują niepokój, a nawet przerażenie. Jedno jest pewne - umieją nas zaskoczyć - i to bez względu na wiek. 🕷️ Mniejszych czytelników zaciekawią trybem życia, starszych - nazwami własnymi, o których często nie słyszeli przez całe swoje dorosłe życie. 🧔
Kartonówka składa się z 6 rozkładówek, na których znajdziecie łącznie 47 okienek. Co pod nimi? Robaczki oczywiście! 🐜 Ale też zabawne rysunki, dowcipy czy zagadki. Choć wiedzy przyrodniczej (poza nazwami zwierząt) nie jest tu dużo, nudzić na pewno się nie będziecie. 👍 Możecie snuć długie opowieści o życiu robaczków, odkrywać kolejne klapy lub po prostu podziwiać piękne ilustracje Emilii Dziubak. 🥰
Ta książka cieszy oczy, aktywizuje i efektywnie zajmuje małe rączki na długi czas. 👌 Dzięki niej wspólnie odkrywacie świat, ćwiczycie wyobraźnię i świetnie się bawicie. Warto ją mieć zawsze pod ręką. 📗
Kudłacz i karaluch wyruszają w podróż... w czasie. Trafią do krainy dinozaurów i poznają te niezwykłe zwierzęta: olbrzymiego Riochazaura...
Zwierzęta to prawdziwi mistrzowie architektury! Emilia Dziubak w swym niezwykłym atlasie przedstawia ich najciekawsze dokonania: budowle naziemne i podziemne...
Przeczytane:2025-01-28, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam,
(czytaj dalej)