Rodos. Wyspa słońca

Ocena: 0 (0 głosów)

Rodos

Wyspa słońca

Po ciemku nad wodospad?

Jak smakuje wino z Embony?

Gdzie szkolą się polscy kitesurferzy?

Kogo można spotkać w każdej rodyjskiej restauracji?

Podczas podróży z Pascalem wylądujesz na słońcu!

Wszyscy, którzy zajmowali wyspę przez wieki, pozostawili na niej trwały ślad. Dzięki temu możemy dziś odkrywać starożytne ruiny, bizantyjskie kościółki, tureckie meczety czy zabudowę z okresu włoskiego. Gdzie się nie obejrzymy, dopada nas historia. Nawet kuchnia rodyjska jest tego odzwierciedleniem. Nie tylko w doborze składników i potrawach, ale nawet w ich nazewnictwie. Dzięki temu tylko tutaj spróbujemy pitaroudii, lakani, giaprakii czy melekounii. Jednak w tym celu trzeba wybrać się w głąb wyspy, do miejsc kultywujących tradycję.

Izabela Panopulos,

autorka bloga wysparodos.com

Chochlakia

to powszechne na Rodos tradycyjne, żwirowe posadzki. Wyłożone są nimi ścieżki, dziedzińce, a nawet wnętrza budynków. Te kamienne mozaiki ułożone z czarnych i jasnych otoczaków tworzą wymyślne wzory, od figur geometrycznych po motywy roślinne. Technika sięga II w. p.n.e., a jej nazwa pochodzi od wygładzonych przez wodę kamieni, zwanych po grecku chochláki.

Informacje dodatkowe o Rodos. Wyspa słońca:

Wydawnictwo: Pascal
Data wydania: 2022 (data przybliżona)
Kategoria: Przewodniki turystyczne
ISBN: 9788381039109
Liczba stron: 156
Język oryginału: polski

więcej

Kup książkę Rodos. Wyspa słońca

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Inne książki autora
Dziennik emigrantki
Izabela Panopulos0
Okładka ksiązki - Dziennik emigrantki

To książka pisana w formie dziennika. Narratorka, a zarazem główna bohaterka opisuje swoje pierwsze lata na emigracji. Blaski i cienie, wzloty i upadki...

Warzywa strączkowe w kuchni greckiej
Izabela Panopulos0
Okładka ksiązki - Warzywa strączkowe w kuchni greckiej

„Warzywa strączkowe w kuchni greckiej” to zbiór sześćdziesięciu receptur na sałatki, zupy, dania gotowane oraz zapiekane. Wszystkie z wykorzystaniem...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Reklamy