Palisada ma nowego mieszkańca: tajemniczego maga, który chce raz na zawsze skończyć z ludzkim cierpieniem. Kiedy znane nam łowczynie nagród zaczynają znikać, Betty odkrywa przerażającą prawdę o wydarzeniach, które miały miejsce po uwięzieniu Hanny w magicznej próżni…
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2019-04-17
Kategoria: Komiksy
Tłumaczenie: Marta Bryll
Przeczytane:2019-05-11, Ocena: 4, Przeczytałem,
ŚWIAT WIDZIANY PRZEZ NIEBIESKO-CZERWONE OKULARY
Pierwszy tom nie zapowiadała, by „Rat Queens” miało być długą serią. Owszem, fantasy, nawet to w komediowym wydaniu, lubi epickość także pod względem objętości, ale to konkretne akurat sprawiało wrażenie, niezobowiązującej, krótkiej przygody. Tymczasem na rynku pojawił się właśnie piąty zbiorczy tom, a to wciąż nie koniec całej opowieści. Miłośnicy krwawych, wulgarnych komiksów o niewyszukanym humorze, podlanych sporą dawką erotycznych odniesień i z twardymi, seksownymi babkami w rolach głównych mogą więc zacierać ręce.
Królowe Szczurów powracają do Palisady, po ucieczce z łap Castiwyra. Kradzież bimbrowozu i nawalenie się, kończy się dla nich wypadkiem w lesie, ale, jak wiadomo, nic ich nie powstrzyma. Także przed dalszym imprezowaniem. Wkrótce jednak pojawiają się kolejne kłopoty, bo oto znika znajomy Betty, Jason. Odkrył on, że w okolicy dzieje się coś dziwnego. Prowadząca przez las do nabrzeża droga według jego opowieści potrafi doprowadzić zarówno do celu, jak i niezwykłego miejsca, jakby innego wymiaru, gdzie na śmiałków czekają wizję, jak z najbardziej… szalonych narkotycznych tripów! Mili iść tam razem, Betty jednak nie poszła, a teraz Jasona nie ma. Koleżanki – jakżeby inaczej – postanawiają wraz z nią zbadać sprawę, nie mając jeszcze pojęcia w co się pakują!
Całość recenzji na moim blogu: https://ksiazkarniablog.blogspot.com/2019/05/rat-queens-5-wielkie-magiczne-nic.html