Raport Wilczura

Czy utajnione powojenne poszukiwania Bursztynowej Komnaty mogły mieć coś wspólnego z działalnością żołnierzy Armii Krajowej? Co mogło łączyć zakonspirowane poszukiwania prowadzone w 1964 roku w poniemieckich podziemiach Gór Sowich z przesłuchaniem byłego członka AK w stalinowskiej katowni na Kielecczyźnie? Jaki związek miało śledztwo w sprawie ukraińskiego esesmana Iwana „Groźnego” Demianiuka – byłego strażnika w obozach zagłady w Treblince i Sobiborze, z wywiadem, jaki w 1979 roku przeprowadzony został w Wiedniu z byłym członkiem SS i Wehrwolfu – Antonem Weberem? Choć trudno w to uwierzyć, wszystkie te wydarzenia mają jeden wspólny mianownik. Jest nim ich uczestnik i zarazem autor tej książki – Jacek E. Wilczur. Ta publikacja to jego raport z wielu lat wytrwałej, ciężkiej i nierzadko niebezpiecznej służby naszej Ojczyźnie – Polsce. To raport o poszukiwaniu Bursztynowej Komnaty, niemieckich schowków, tuszowaniu prawdy, ukrywaniu faktów, usuwaniu niewygodnych świadków oraz o wojennych zbrodniach. Raport Wilczura to drugie, poprawione i uzupełnione wydanie książki "Ojczyzna nie udziela urlopów". Jacek Edward Wilczur, historyk, prawnik, politolog. Specjalista w zakresie niemcoznawstwa, dziejów Ukrainy i Litwy w latach II wojny światowej. W czasie wojny jeden z najmłodszych żołnierzy Zgrupowań Partyzanckich Kedywu Armii Krajowej w okręgu „Jodła” pod dowództwem Jana Piwnika „Ponurego” w Górach Świętokrzyskich oraz oddziału Specjalnego Batalionów Chłopskich. Dwukrotnie ranny w walkach z Niemcami, dwukrotnie odznaczony Krzyżem Walecznych. Dwukrotnie aresztowany, osadzony i skazany na karę śmierci, odbity z więzienia w przededniu egzekucji. Po wojnie wieloletni pracownik Głównej Komisji Badania Zbrodni Hitlerowskich w Polsce. Opublikował w kraju i za granicą kilkadziesiąt pozycji dokumentalnych poświęconych II wojnie światowej, ludobójstwu niemieckiemu, ludobójstwu UPA i ponad 500 artykułów o tej tematyce. Do najważniejszych książek autora należą: "Śmiertelny sojusz Hitler-Mussolini", "Do nieba nie można od razu", "Anglosasi nie jesteście Aryjczykami", "Niewola i zagłada jeńców włoskich w niemieckich obozach jenieckich na ziemiach polskich wrzesień 1943–maj 1945", "Ścigałem Iwana 'Groźnego' Demianiuka". Jeden z niewielu, którzy potrafią głośno mówić o prawdzie historycznej tamtych czasów. Jacek E. Wilczur przyczynił się do oskarżenia w lutym 1987 roku i skazania na śmierć w kwietniu 1988 roku Iwana Demianiuka w Jerozolimie.

Informacje dodatkowe o Raport Wilczura:

Data wydania: 2010-07-07