Kasza, podstawa tradycyjnej kuchni polskiej. Choć na wiele lat została zastąpiona przez ziemniaki, dziś ponownie jest jednym z najmodniejszych produktów na naszych stołach. W nowej, często zaskakującej odsłonie, proponuje ją Maia Sobczak, autorka popularnego bloga qmamkasze.pl. Prosta, bez zadęcia czy wielkich aspiracji. Smakuje pysznie zarówno solo jak i w towarzystwie. Taka właśnie jest kasza. Można z niej wyczarować niemal wszystko - zdrowe śniadanie, smaczny obiad czy słodki deser. Jak podkreśla autorka, kasza stanowi powrót do tego, co pierwotne, jedzone w dzieciństwie, na wakacjach u babci. Dziś, gdy kulinarne poszukiwania idą w coraz bardziej wyszukanym kierunku, warto sięgnąć po to, co mamy w zasięgu ręki.
,,Dobrze jest powrócić do korzeni, podłączyć się do naturalnego potencjału ziaren i zbóż, fajnie jeść i zarażać pozytywną energią innych".
Qmam kasze to ponad siedemdziesiąt przepisów na dania lekkie, zdrowe i pachnące, bez mięsa i z małą ilością glutenu, zilustrowanych pięknymi zdjęciami autorki.
Maia Sobczak - psycholog, dietetyk Tradycyjnej Medycyny Chińskiej i konsultantka Ajurwedy z ramienia Jiva Instytute w Indiach. Zawodowo zajmuje się wpływem jedzenia na organizm i w konsekwencji na psychikę. Wierzy, że w codzienności, w drobiazgach, w gestach ukryta jest miłość i siła. Prowadzi wykłady, warsztaty, indywidualnych pacjentów i dzieli się swoją pasją do jedzenia na qmamkasze.pl. Prywatnie, wegetarianka, miłośniczka wszystkiego, co naturalne i w zgodzie z naturą, mama blond urwisa Hugo, żona jednego męża.
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2015-10-21
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 92
Zakoleguj kawałek kalafiora z ziemniakiem z wczorajszego obiadu, dodaj im odrobiny pikanterii końcówką marynowanego pieprzu i stwórz najcudowniejszy...
Sekretny składnik twojej kuchni? Miłość! Jedzenie i życie można smakować wszędzie i wszystkimi zmysłami: jeść łyżką, skubać delikatnie palcami jak foccacię...
Chcę przeczytać,