Pustynny snajper, czyli jak zwykły Angol poszedł na wojnę z ISIS

Pustynny snajper to jedno z najbardziej wciągających świadectw konfliktu z ISIS.

Jestem zdumiony, gdy ludzie mnie pytają, dlaczego poszedłem walczyć z Państwem Islamskim. Jak będąc przy zdrowych zmysłach, można nie przeciwstawić się takiemu złu? - Ed Nash

Co sprawiło, że zwykły Anglik bez doświadczenia ani nawet przeszkolenia wojskowego wyruszył w daleką podróż, by walczyć w jednym z najokrutniejszych konfliktów na świecie?

Pustynny snajper to na wskroś szczera opowieść człowieka, który postanowił pomagać ludziom jako wolontariusz i stał się z czasem doświadczonym żołnierzem, snajperem pełniącym służbę na pierwszej linii walki z najgorszymi demonami naszych czasów.

Ed Nash pracował z uchodźcami w Birmie, gdy po raz pierwszy usłyszał o zbrodniach popełnianych w Syrii i Iraku w imię ustanowionego właśnie ,,kalifatu". W lipcu 2015 roku zaryzykował wyprawę przez północny Irak i Syrię, aby dołączyć do kurdyjskich partyzantów usiłujących powstrzymać postępy Państwa Islamskiego.

Nash wnikliwie i ze swadą kreśli obraz tej wojny: zawzięte walki, trudną służbę kurdyjskich żołnierzy, nieszczęścia spadające na ludność cywilną, nieustanną groźbę zamachów bombowych. Odmalowuje też jednak dobre i piękne chwile zdarzające się między jedną a drugą rzezią.

Informacje dodatkowe o Pustynny snajper, czyli jak zwykły Angol poszedł na wojnę z ISIS:

Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2019-03-12
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytuł oryginału: Desert Sniper: How One Brit Went to War Against ISIS

Tagi: bóg

Kup książkę Pustynny snajper, czyli jak zwykły Angol poszedł na wojnę z ISIS

Pustynny snajper, czyli jak zwykły Angol poszedł na wojnę z ISIS - opinie o książce

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk