Ptaszek śpiewa fiu-fiu-fiu, czyli maluszki naśladują dźwięki

Naśladowanie odgłosów to jedne z pierwszych prób porozumiewania się dziecka z otoczeniem i jest ono bardzo ważne w rozwoju jego mowy.

Wierszyki z wyrazami dźwiękonaśladowczymi z tej książki można wykorzystać do zabaw stymulujących ogólny rozwój językowy dziecka, ale mogą być jednocześnie ćwiczeniami logopedycznymi dla najmłodszych.

Wierszyki zostały ułożone w kolejności alfabetycznej, ze względu na występujący w nich wyraz dźwiękonaśladowczy, co z pewnością ułatwi zarówno rodzicom, jak i terapeutom wyszukanie odpowiedniej rymowanki.

Informacje dodatkowe o Ptaszek śpiewa fiu-fiu-fiu, czyli maluszki naśladują dźwięki:

Wydawnictwo: Zielona Sowa
Data wydania: 2021-09-01

Tagi: bóg

Kup książkę Ptaszek śpiewa fiu-fiu-fiu, czyli maluszki naśladują dźwięki

Ptaszek śpiewa fiu-fiu-fiu, czyli maluszki naśladują dźwięki - opinie o książce

Kiedy rodzi się dziecko, czekamy na jego pierwszy krzyk, słowo, potem pełne zdanie, czekamy, aż będzie recytowało wierszyki, staramy się do niego dużo mówić, poprawiać słowa, które źle wypowie, a to wszystko po to, żeby jego mowa była czysta i wyraźna.
Żeby mówić ładnie i poprawnie warto ćwiczyć z dzieckiem już od małego na przykład wypowiadać słowa tak, żeby dziecko patrzyło na nasze usta i próbowało powtórzyć ich ułożenie, ale nawet pomimo to nasze próby czasami kończą się niepowodzeniem. Do ćwiczeń idealnie nada nam się książeczka z naśladowaniem dźwięków towarzyszących nam na co dzień, my rodzice wiemy, że jest to ćwiczenie, a dla dziecka jest to super zabawa w bycie pieskiem lub ptaszkiem. Całość składa się z dwóch części, pierwsza dostosowana jest dla najmłodszych, a druga już dla starszych, ponieważ zawiera trudniejsze głoski, także zawsze zaczynamy od tych łatwiejszych rzeczy, a wraz z postępem idziemy dalej. Każdy wierszyk jest krótki, ma tylko cztery wersy, dużo słów się powtarza, a do tego całość rymuje, więc na pewno przypadną do gustu każdemu dziecku, które będzie je z chęcią powtarzało lub nawet wyśpiewywało.
Książka jest bardzo kolorowa i ma wiele ciekawych obrazków, które nawiązują do wierszyków, ale ważniejsze od grafiki są jednak słowa zawierające głoski, które czasami tak trudno jest powtórzyć i wartość tej publikacji ocenia się, dopiero kiedy po dłuższym czasie widzi się efekt. W takich książkach najbardziej podoba mi się to, że nadają się dla odbiorców w różnym wieku i można je czytać na raz rodzeństwu, bo tak naprawdę książka może być skierowana dla dzieci tych malutkich, jak i tych dużo starszych.
Każdy rodzic wie, jak trudno jest nauczyć dziecko poprawnej mowy, nie każde chce współpracować i powtarzać ćwiczenia więc trzeba znaleźć sposób na naukę poprzez zabawę. Takie czytanie wierszyków to idealne rozwiązanie, bo przy rytmicznych, zabawnych opowieściach jest ogrom śmiechu i czasami może obejść się bez wizyty u logopedy.

Kapitan Nauka. Rymowane zagadki matematyczne
Witold Szwajkowski0
Okładka ksiązki - Kapitan Nauka. Rymowane zagadki matematyczne

Rymowane zagadki matematyczne Staś paragon dostał w sklepie. Wziął go, bo Staś wie, że lepiej sprawdzić, ile się wydaje, więc paragon się przydaje...

Wierszyki ćwiczące języki, czyli rymowanki logopedyczne dla dzieci
Witold Szwajkowski0
Okładka ksiązki - Wierszyki ćwiczące języki, czyli rymowanki logopedyczne dla dzieci

Ten zbiór zabawnych wierszyków, którym towarzyszą zachwycające i pełne humoru ilustracje, to książka wyjątkowa. Jej wspólne...