Psychologia sportu i aktywności fizycznej

Książka zawiera najnowszą wiedzę z zakresu psychologii sportu i aktywności fizycznej w kontekście praktycznym, ze szczególnym uwzględnieniem problemów związanych ze zdrowiem psychicznym.

Zagadnienia kliniczne w psychologii sportu dotyczą nie tylko czynników motywacyjnych i poziomu wykonania, ale również funkcjonowania emocjonalnego w rodzinie i w zespole, zaburzeń psychicznych oraz trudności związanych z rozwojem kariery sportowej

Autorka koncentruje się na kwestiach związanych z funkcjonowaniem sportowców, trudnościach jakie napotykają i wyjaśniających je źródłach, empirycznie udowodnionych czynnikach ryzyka ich występowania, korzyściach płynących z uprawiania sportu. Kładzie nacisk na metody pracy psychologicznej ze sportowcami. Przedstawia kluczowe elementy interwencji psychologicznych stosowanych przez praktyków pracujących z osobami uprawiającymi profesjonalny sport. Książka ważna dla studentów oraz specjalistów z dziedziny psychologii, medycyny sportu, wychowania fizycznego a także sportowców i trenerów . Ma na celu promowanie tzw. evidence-based practice w postępowaniu ze sportowcami i w promocji aktywności fizycznej.

Informacje dodatkowe o Psychologia sportu i aktywności fizycznej:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
Data wydania: 2011 (data przybliżona)
Kategoria: Popularnonaukowe

Kup książkę Psychologia sportu i aktywności fizycznej

Zmiana zachowań zdrowotnych
Łuszczyńska Aleksandra0
Okładka ksiązki - Zmiana zachowań zdrowotnych

"Książka dotyczy niezwykle istotnych problemów współczesnego człowieka: rozumienia zachowań zdrowotnych oraz ich zmiany. Znajdujemy tu omówienie modeli...