Wciągająca, pełna wiedzy i ciekawostek kronika średniowiecznego małżeństwa pióra bestsellerowego autora i znawcy epoki.
Frances Gies opowiada barwną historię jednej z najważniejszych instytucji społecznych w historii ludzkości - małżeństwa i rodziny. Opisuje, jak rzymskie i barbarzyńskie obrzędy połączyły się pod wpływem chrześcijaństwa, tworząc nowe koncepcje, zwyczaje, prawa i praktyki. Ślady wielu z nich znajdziemy we współczesności.
Czy przyszłą żonę można było po prostu porwać? Kiedy monogamia stała się normą? Czy kobieta mogła zażyczyć sobie rozwodu? Jak wyglądała ceremonia ślubna i czy noc poślubna była romantyczna?
Gies śledzi rozwój małżeństwa i rodziny od średniowiecza do wczesnej epoki nowożytnej. Przeżyj miłość w średniowieczu to lektura obowiązkowa nie tylko dla miłośników historii.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2022-02-09
Kategoria: Historyczne
Okazałe zamki, rezydencje, dwory, pałace. Możnowładcy, damy i rycerze. * Tętniące życiem miasta, barwne jarmarki. Kupcy, pątnicy i mnisi. * Skąpana...
Przeczytane:2023-03-11, Ocena: 3, Przeczytałam, 52 książki 2023,
Polski tytuł jest kompletnie nieadekwatny do treści tej książki, bo o miłości w Średniowieczu nie ma tam prawie nic. Oryginalny tytuł tego dzieła brzmi "Marriage and the family in the Middle Ages" i rzeczywiście jest to książka o tym jak wyglądało przez tysiąc lat Średniowiecza małżeństwo i rodzina. Być może nie był to chwytliwy tytuł i polski wydawca zdecydował się na inny, za to wprowadzający w błąd co do treści książki.
Uwielbiam książki o Średniowieczu, a ta mnie potwornie znudziła. Czytanie o tym jak dżuma dziesiątkowała średniowieczne miasta, jak wyglądało życie chłopów w Anglii, czy kupców w Wenecji nie okazało się dla mnie pasjonujące. Może, gdyby była jakaś wzmianka o naszym kraju z większym zaangażowaniem zatopiłabym się w tej lekturze, ale niestety moje nadzieje okazały się płonne. Mamy za to w tej książce ponad dziewięćset przypisów co z jednej strony świadczy o rzetelności autorów, ale z drugiej strony poważnie utrudnia czytanie.
Mi się nie podobało, ale doceniam pracę jaką musieli włożyć autorzy, aby ta książka powstała, w tym dotarcie do bardzo wielu tekstów źródłowych.