Przez Bałtyk. 1000 lat polsko-szwedzkich wojen i miłości

Szwecję i Polskę łączy tysiąc lat historii, dzieli zaś nie tylko morze. Oba kraje pojawiły się na mapie średniowiecznej Europy niemal równocześnie, lecz ich drogi poszły w innych kierunkach. Najlepiej ilustruje to zderzenie szwedzkiego „obowiązek ponad wszystko” z polskim „jakoś to będzie”.

Aż dziw, że w czasach Zygmunta III Wazy oba państwa były ze sobą powiązane, a wzajemne relacje się nasiliły. Jednak później częściej spotykaliśmy się na wojnie, niż w alkowie. Armie szwedzkie grabiły i niszczyły nasz kraj zachęcone słabością Rzeczpospolitej.

Dwudziesty wiek i czasy współczesne zmieniły to diametralnie. Razem zapisaliśmy piękne karty wzajemnej pomocy – Szwedzi przyjęli tysiące polskich uchodźców uciekających przed komunizmem, a Polacy niedawno wysłali strażaków na pomoc płonącym szwedzkim lasom.

Herman Lindqvist jest szwedzkim dziennikarzem mieszkającym obecnie w Warszawie. Przez wiele lat był korespondentem w Tokio, Madrycie i Paryżu. Jego cykl programów telewizyjnych „Historia Szwecji” i związana z nim wielotomowa seria uczyniły go znaną postacią w Szwecji. W Polsce jest ceniony za świetnie odebraną przez czytelników książkę „Wazowie”.

Informacje dodatkowe o Przez Bałtyk. 1000 lat polsko-szwedzkich wojen i miłości:

Wydawnictwo: Poznańskie
Data wydania: 2022-01-26
Kategoria: Historyczne
Tłumaczenie: Emilia Fabisiak

Kup książkę Przez Bałtyk. 1000 lat polsko-szwedzkich wojen i miłości

Wazowie. Historia burzliwa i brutalna
Herman Lindqvist0
Okładka ksiązki - Wazowie. Historia burzliwa i brutalna

• Pierwsza tak szczegółowa, a jednocześnie napisana przystępnym językiem kronika dynastii Wazów• Autor poświęcił badaniom...

Kyle
T.M. Piro