Tom 0 cyklu Psychologia i wiara

W Przewodniku po samotności Vost, doktor psychologii, prowadzi każdego z nas do pisanego nam szczęścia. Pomaga osobom samotnym znaleźć odpowiedzi na pytania: Jak być samemu, ale nie czuć się samotnym? W jaki sposób budować więzi z innymi? Co robić, by wzrastać w cnotach? – bo to właśnie w cnotach, za św. Tomaszem z Akwinu, autor upatruje źródeł szczęścia.

Informacje dodatkowe o Przewodnik po samotności. Jak nauka i wiara pomagają nam ją zrozumieć i czerpać z niej siłę:

Wydawnictwo: W drodze
Data wydania: 2020 (data przybliżona)
Kategoria: Psychologia
ISBN: 978-83-7906-315-4
Tytuł oryginału: The Catholic Guide To Loneliness. How Science And Faith Can Help Us Understand It, Grow From It, And Conquer It
Język oryginału: Angielski
Tłumaczenie: Joanna Gołąb

Tagi: bóg

Kup książkę Przewodnik po samotności. Jak nauka i wiara pomagają nam ją zrozumieć i czerpać z niej siłę

Przewodnik po samotności. Jak nauka i wiara pomagają nam ją zrozumieć i czerpać z niej siłę - opinie o książce

Avatar użytkownika - katechetka
katechetka
Przeczytane:2020-04-21,

Samotność zazwyczaj kojarzona jest z izolacją społeczną oraz poczuciem odcięcia od innych. Posiadając wymiar temporalny, może towarzyszyć człowiekowi przez długi czas lub tylko w chwilach zerwania przez niego więzi emocjonalnej. Przewodnik po samotności to przydatna publikacja Wydawnictwa W drodze, dzięki której czytelnik będzie mógł przyjrzeć się samotności z bliska oraz odkryć, Jak nauka i wiara pomagają nam ją zrozumieć i czerpać z niej siłę. Wiele mówiący tytuł zaprasza do lektury.

W schematycznym układzie sześciu rozdziałów znalazły się rozważania, które szczegółowo wyjaśniając przypisane do każdego rozdziału zagadnienia ogólne, prowadzą do ustalenia konkretnego planu działania. Jest on drobiazgowy a podział na pięć etapów ułatwia osiągnięcie zaplanowanych efektów: Czytaj (Pismo święte, Katechizm Kościoła Katolickiego, żywoty świętych, teksty duchowe, poradniki chrześcijańskie); Rozmyślaj (ten etap ma służyć pogłębieniu duchowego rozwoju); Pamiętaj (celem jest motywacja do tworzenia pozytywnych wydarzeń); Módl się (prośba o Bożą pomoc i przewodnictwo w codziennym życiu) oraz Odnów więź (z Bogiem i bliźnimi).

W swoich rozważaniach o samotności, Kevin Vost kieruje na nią spojrzenie dojrzałe, widząc w niej wynik darowanej przez Boga zdolności do rozumowania. Powołuje się na świętego Tomasza z Akwinu, dokonując skrupulatnej analizy wpływu cnót kardynalnych na poczucie samotności (umiarkowanie, męstwo, sprawiedliwość, roztropność) a także na świętego Pawła i opisane przez niego cnoty teologalne (wiara, nadzieja, miłość). Przygląda się zaletom samotności w świetle żywotów chrześcijańskich pustelników i świętych. Skupia się na nauce płynącej z krzyża, podkreślając niezawodność przyjaźni z Chrystusem oraz umiejętność postrzegania cierpienia jako podążanie ku niebu. Wreszcie wylicza trzydzieści sposobów na złagodzenie samotności własnej lub innych.

Dzieląc się z czytelnikiem teologicznymi rozważaniami, autor posiłkuje się refleksjami teologów, filozofów, psychologów i psychiatrów. Przedstawia poglądy wielu świętych. Prezentuje wyniki badań, podaje przykłady ludzkich zachowań, przytacza historie z własnego życia. Początki rozdziałów wzbogacono o dopasowane do treści fragmenty biblijne (wraz z siglami) oraz passusy filozoficzno-teologiczne. Przypisy (oprócz wyjaśnień) zawierają również źródła bibliograficzne. W tekście zamieszczono tabelki, zestawienia i wyliczenia. Wyrażenia warte szczególnej uwagi zapisano rozstrzeloną czcionką.

Książka Przewodnik po samotności. Jak nauka i wiara pomagają nam ją zrozumieć i czerpać z niej siłę zaliczana jest do literatury specjalistycznej, jednak podjęta tematyka oraz przystępny sposób przekazu, czynią z niej lekturę dostępną dla wszystkich. Dzięki publikacji Wydawnictwa W drodze czytelnik nabierze odwagi, by spojrzeć wgłąb samego siebie, co nauczy go stawiania czoła różnym obliczom samotności.

Siedem grzechów głównych. Pokonywanie wad i słabości ze św. Tomaszem z Akwinu
Kevin Vost0
Okładka ksiązki - Siedem grzechów głównych. Pokonywanie wad i słabości ze św. Tomaszem z Akwinu

Lenistwo, zazdrość, chciwość, pycha, łakomstwo, pożądliwość, gniew – to właśnie o nich mowa. 7 grzechów głównych, innymi słowy: 7 grzechów...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;