Przekładnie zębate

Niniejsza publikacja kompleksowo omawia teoretyczne i praktyczne zagadnie­nia związane z projektowaniem przekładni zębatych stosowanych w systemach napędowych maszyn. Przedstawione w opracowaniu metody doboru wielko­ści podstawowych i obliczeń wytrzymałościowych kół zębatych (wg ISO) z po­wodzeniem można odnieść do każdego z zastosowań przemysłowych. Książka dostarcza wiadomości nie tylko w odniesieniu do problemów dotyczących pro­jektowania przekładni zębatych, ale także związanych z ich eksploatacją.

W dążeniu do stworzenia optymalnej konstrukcji na ogół stosowane jest rozwią­zanie kompromisowe, w którym uwzględniane są stawiane wymagania, często wzajemnie rozbieżne, a nawet sprzeczne. Projektant musi zatem umieć wyko­rzystać przede wszystkim istniejące możliwości konstrukcyjne przekładni. To z kolei wymaga szerokiej wiedzy o wpływie parametrów geometrycznych i tech­nologicznych oraz czynników eksploatacyjnych na procesy zachodzące podczas eksploatacji.

Dzięki lekturze ,,Przekładnie zębate" Czytelnik pozna i utrwali m.in.:

?         podstawowe pojęcia związane z geometrią i kinematyką zazębienia,

?         zasady obliczania obciążenia i wytrzymałości zmęczeniowej zazębienia na zginanie i pitting (wg ISO) oraz odporności na zatarcie i zagrzanie,

?         wymagania stawiane materiałom na koła zębate,

?         sposoby smarowania przekładni i wymagania stąd wynikające,

?         problematykę związaną z wpływem parametrów geometrycznych i tech­nologicznych oraz czynników eksploatacyjnych na hałas emitowany przez przekładnie.

Informacje dodatkowe o Przekładnie zębate:

Wydawnictwo: PWN
Data wydania: 2016-11-20
Kategoria: Podręczniki

Kup książkę Przekładnie zębate

Przekładnie zębate - opinie o książce