Przedwieczni

Album science fiction autorstwa znakomitych twórców: Neila Gaimana (Sandman, 1602) i rysownika Johna Romity Jr. (Spider-Man, Wolverine, Daredevil). Przedwieczni Gaimana bazują na serii o tym samym tytule stworzonej w latach 70. przez jednego z legendarnych twórców komiksowych - Jacka Kirby'ego. Gaiman w charakterystyczny dla siebie sposób uwspółcześnia i modyfikuje ideę Kirby'ego, a pytany o to, dlaczego chciał na nowo opowiedzieć historię Przedwiecznych, wyjaśnia: "Tym, co mnie do tego przywiodło, była nie boska natura bohaterów, ale ich długowieczność. Po prostu pokochałem ideę zobaczenia dwóch ludzi stojących na miejskim rynku i spoglądających na własne posągi, które zostały postawione tysiąc lat wcześniej (...)". Przedwieczni zostali stworzeni przez podobne bogom istoty kosmiczne, Celestian - są nieśmiertelni, władają potężnymi mocami i od setek lat czuwają nad cywilizacją ziemską, walcząc z zagrożeniami z kosmosu. Teraz jednak o ich istnieniu nikt już na Ziemi nie pamięta... Oni sami również nie zdają sobie sprawy z własnego dziedzictwa. Dlaczego odeszli w zapomnienie? Tę zagadkę będzie próbował rozwikłać Mark Curry - główny bohater komiksu - który od tajemniczego mężczyzny o złotych oczach dowiaduje się, że jest jednym z Przedwiecznych. Początkowy sceptycyzm Marka traci na sile, gdy staje się świadkiem niezwykłych wydarzeń rozgrywających się wokół niego. To, czego doświadczy, zmusi go do zakwestionowania wszystkiego, w co dotychczas wierzył. W tomie znalazły się zeszyty o numerach 1-7 oraz dodatki: Przedwieczni. Szkicownik i dwa wywiady: pierwszy z samym Neilem Gaimanem, drugi z wieloletnią przyjaciółką Gaimana - Tori Amos.

Informacje dodatkowe o Przedwieczni:

Przedwieczni - opinie o książce

Avatar użytkownika - dredota
dredota
Przeczytane:2013-06-18, Ocena: 4, Przeczytałam,
Przyznam szczerze, zainteresowałam się tym komiksem ze względu na nazwisko Neil'a Gaiman'a na okładce. Co prawda nie zawiodłam się, komiks jest narysowany pięknie, a fabuła ciekawa i dobrze prowadzona, ale nie podpasowała mi tematyka. W ogóle nie jestem w temacie Marvel'owskich superbohaterów (czy też tytułowych Przedwiecznych), nie znam się na nich. Komiks zaś tłumaczy sposób powstania jednej z super ras występującej w pozostałych komiksach Marvel'a. Dla fanów Marvel'owskich komiksów i superbohaterów jak najbardziej, reszta może sobie odpuścić.
Avatar użytkownika - Calamity_Jean
Calamity_Jean