Nareszcie głos rozsądku i solidna porcja wiedzy w dyskusji o zdrowym odżywianiu!
Praktyczny i niezbędny przewodnik po tym, co ,,organiczne", ,,tradycyjne", ,,wolne od" i...
,,Naturalne" odżywianie to cel prawdziwego wyścigu, w którym od lat biorą udział dietetycy, celebryci, media i my sami. Jednak nasze poglądy w tej kwestii wcale nie są ugruntowane. Niepokojeni i zdezorientowani coraz to nowymi alarmami pojawiającymi się w mediach na temat szkodliwości kolejnych składników, utwierdziliśmy się w przekonaniu, że ,,manipulowanie" żywnością to największe zło, zapominając, iż rośliny ulepszamy od początków rolnictwa.
Na czym opieramy pewność, że pomarańczowy to naturalny kolor marchewki? Albo ryż, po który sięgamy w sklepie, jest naprawdę ekologiczny? Czy istnieje coś takiego jak ,,nadwrażliwość na gluten"?
Aby sprawdzić jakość oraz pochodzenie tego, co trafia na nasz talerz, i rozwiać liczne wątpliwości autorzy - włoscy naukowcy: chemik i biotechnolożka znana z bestsellerowego poradnika Bez parabenów. Jak bronić się przed kosmetycznymi oszustwami i mądrze dbać o urodę - opisująhistorię pokarmów, analizują dowody zgromadzone przez badaczy i wsłuchują się w prastarą mądrość rolników. Dzięki ich pełnemu pasji spojrzeniu oraz rzetelnym objaśnieniom możemy wreszcie dokonać świadomego wyboru jako konsumenci, bez obaw, że działamy ,,przeciw naturze".
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2021-01-27
Kategoria: Poradniki
ISBN:
Liczba stron: 368
Tytuł oryginału: Contro natura. Dagli OGM al bio, falsi allarmi e verit nascoste del cibo che portiamo in tavola
Maskary, woski, odżywki, toniki, dezodoranty, kremy - czym tak naprawdę się upiększamy? Beatrice Mautino, włoska biotechnolog, ekspertka w branży...
Chcę przeczytać,