Projektowanie stron WWW. Użyteczność w praktyce

Poznaj metody prototypowania, aby tworzyć perfekcyjne strony WWW

Jak zbadać i zdefiniować oczekiwania użytkowników? Jak formatować formularze? Jak zaprojektować obsługę błędów?

Prototypowanie to efektywna metoda pozyskiwania wiedzy o przyszłym serwisie na początku tworzenia witryny internetowej. Dzięki temu można sprawdzić, w jaki sposób klienci będą poruszać się po nowej stronie WWW, przeanalizować ich preferencje i oczekiwania. Prototypowanie jako specyfikacja jest istotne także dla działu kreacji i działu technologii (IT). Programem umożliwiającym tworzenie prototypów w prosty sposób, zainstalowanym na większości komputerów klasy PC, jest PowerPoint -- element pakietu Microsoft Office. Chociaż aplikacja ta służy przede wszystkim do tworzenia prezentacji, można wykorzystać ją do budowy interaktywnych prototypów stron.

Z książki "Projektowanie stron WWW. Użyteczność w praktyce" nauczysz się, jak tworzyć schematy witryn internetowych oraz interfejsów użytkownika tak, aby były zgodne z oczekiwaniami klientów. Poznasz wiele metod i narzędzi przydanych podczas prototypowania i tworzenia strony. Zyskasz wiedzę na temat użytkownika, czyli tego, jak ludzie postrzegają świat, jak oddziałują na nich kolory, co przyciąga ich uwagę, jak dobierać elementy graficzne oraz typograficzne i -- co najważniejsze -- jak to wszystko wykorzystać podczas projektowania, a następnie tworzenia atrakcyjnej strony WWW.

Projektowanie jako proces Prototypowanie i rodzaje prototypów Elementy stron WWW Graficzny interfejs użytkownika Elementy GUI Reklama Typografia Grafika i kolory Projektowanie obsługi błędów Analiza danych -- dendrogramy Papierowe makiety Persony i formularze Badania wykorzystywane przy projektowaniu stron

Wykorzystaj całą dostępną wiedzę i stwórz strony, które przyciągną klientów!

Informacje dodatkowe o Projektowanie stron WWW. Użyteczność w praktyce:

Wydawnictwo: Helion