Pozytywne Starzenie Się. Młodzi Duchem W Jesieni Życia

Koncepcja positive aging – czyli pozytywnego starzenia się – to szkoła duchowej młodości w jesieni życia. Pogoda ducha i pozytywna energia decydują o tym, czy na starość odczuwamy więcej szczęścia niż bólu i trosk. Do szkoły myślenia positive aging przekonuje się coraz więcej terapeutów i starszych osób na całym świecie. Jednak sztuka pozytywnego starzenia się wymaga obszernej wiedzy o procesach zachodzących w naszych ciałach i umysłach w jesieni życia. Niniejsza książka dostarcza tę wiedzę.   Książka Pozytywne starzenie się otwiera nową erę w rozumieniu procesu starzenia się. Jest pouczającym poradnikiem dla wszystkich w jesieni życia oraz nieocenionym źródłem wiedzy dla ich opiekunów. Autor prezentuje najnowsze osiągnięcia w dziedzinie geriatrii i to, jak wpływają one na doświadczanie starości. Omawia: historię i percepcję pojęcia starości, style życia pomagające utrzymać pogodę ducha w starszym wieku, koncepcje rozwoju ludzi dorosłych i różne trajektorie starzenia się, sposoby radzenia sobie z powszechnymi problemami wieku dojrzałego: deficytem poznawczym, depresją, lękiem i psychologicznymi barierami szczęścia, znaczenie postawy psychicznej wobec upośledzenia fizycznego, problemy, jakich doświadcza człowiek poddany opiece geriatrycznej, świadomość nadchodzącej śmierci i żal po utracie bliskiej osoby.

Informacje dodatkowe o Pozytywne Starzenie Się. Młodzi Duchem W Jesieni Życia:

Wydawnictwo: MT Biznes
Data wydania: 2009 (data przybliżona)
Kategoria: Poradniki

Kup książkę Pozytywne Starzenie Się. Młodzi Duchem W Jesieni Życia