Poziom życia ludności wiejskiej o niepewnych dochodach

,,Opracowanie to istotnie poszerza naszą wiedzę dotyczącą sytuacji ludności wiejskiej w Polsce

o niepewnych dochodach. Jest to fakt niewątpliwy. Oryginalny, samodzielnie zebrany i bardzo

staranie oraz poprawnie przetworzony materiał źródłowy pozwoliły Autorowi na przedstawienie

tekstu który stanie się na wiele lat punktem odniesienia do dalszych analiz dotyczących zmian

w poziomie życia ludności wiejskiej. Dodatkowym walorem pracy jest imponujący zestaw wykorzystanej

literatury, która może stać się dobrym przewodnikiem dla kontynuatorów dalszych,

bardziej specjalistycznych badań."

Prof. dr hab. Józef Orczyk - Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu,

Rektor Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu,

Przewodniczący Komitetu Nauk o Pracy i Polityce Społecznej PAN

,,Przedstawiona do recenzji praca stanowi wkład w badania nad determinantami i społecznymi

konsekwencjami rozwarstwienia ekonomicznego ludności wiejskiej. Zainteresowanie tą problematyką

znajduje uzasadnienie zarówno ze względu na poszukiwanie paradygmatu umożliwiającego

połączenie wzrostu gospodarczego z rozszerzaniem zbioru społeczności korzystającej z jego

efektów, jak i pogłębiania udokumentowanej empirycznie wiedzy dotyczącej zakresu wykluczenia

z racji ograniczeń materialnych. W tym kontekście podjęta tematyka ma również znaczenie

aplikacyjne, ponieważ stanowić może cenną wskazówkę przy doborze najbardziej efektywnych

instrumentów stymulujących uaktywnienie ekonomiczne i poprawę w poziomie życia zmarginalizowanej

części wiejskiej społeczności."

Prof. dr hab. M. Alina Sikorska - Instytut Ekonomiki Rolnictwa

i Gospodarki Żywnościowej PIB

Sławomir Kalinowski - doktor nauk ekonomicznych, adiunkt w Katedrze Ekonomii Uniwersytetu Przyrodniczego

w Poznaniu. Jego zainteresowania naukowe obejmują poziom życia ludności wiejskiej, ze szczególnym

uwzględnieniem ludności o niepewnych dochodach, a także zagadnienia związane z ekonomią

społeczną, bezrobociem i społecznym aspektem teorii gier. Jest autorem i współautorem ponad 75 publikacji

naukowych w języku polskim i angielskim, w tym współautorem książki ,,Ubóstwo ludności wiejskiej

województwa wielkopolskiego", Wyd. AR w Poznaniu, Poznań 2007 oraz redaktorem naukowym monografii

,,Życie na skraju - marginesy społeczne wielkiego miasta", Wyd. Societas Pars Mundi, Bielefeld 2014.

Kierownik i główny wykonawca projektów badawczych dotyczących poziomu życia i ubóstwa ludności

wiejskiej, konsultant projektów dotyczących modeli współpracy sektorowej wspierających godzenie życia

zawodowego i prywatnego opartego o idee flexicurity. Członek Polskiego Towarzystwa Polityki Społecznej

oraz Polskiego Towarzystwa Ekonomicznego, sekretarz Międzyśrodowiskowej Grupy Badawczej Margines

Społeczny Poznania.

Informacje dodatkowe o Poziom życia ludności wiejskiej o niepewnych dochodach:

Wydawnictwo: PWN
Data wydania: 2017-03-30
Kategoria: Ekonomia
ISBN: 9788301192464

Kup książkę Poziom życia ludności wiejskiej o niepewnych dochodach

Poziom życia ludności wiejskiej o niepewnych dochodach - opinie o książce