Powstanie Warszawskie wiersze wybrane

Powstanie Warszawskie, autorstwa Ewy Nabiałczyk, to zbiór wierszy tematycznie nawiązujących do okresu II Wojny Światowej. Wiersze opisują wydarzenia z tamtych lat, oraz przybliżają nam sylwetki bohaterów zwykłych ludzi, którzy bardzo dobrze wiedzieli czym jest honor, odwaga i poświęcenie. Książka chwytająca za serce, oraz skłaniająca do głębokiej refleksji. Pozycja obowiązkowa dla każdego patrioty, miłośnika historii a także ludzi kochających poezję.

Informacje dodatkowe o Powstanie Warszawskie wiersze wybrane :

Data wydania: 2021-04-01
Kategoria: Poezja
Tytuł oryginału: Powstanie Warszawskie wiersze wybrane

Kup książkę Powstanie Warszawskie wiersze wybrane

Powstanie Warszawskie wiersze wybrane - opinie o książce

II Wojna Światowa przyniosła wiele bólu, cierpienia i chyba nie ma zakątka w naszym kraju, by kogoś lub jego jakichś bliskich tego nie doświadczył. Jednym z najbardziej krwawych starć z wrogiem było Powstanie Warszawskie, którego uczestnicy mieli nadzieję wygrać je, co byłoby wielkim ciosem dla okupanta. Niestety tak się nie stało, a ci co przeżyli mogli nieść opowieść o bohaterstwie swoich zabitych koleżanek i kolegów.

Treść

Autorka za sprawą wierszy ukazała przeżycia osób biorących udział w Powstaniu Warszawskim i to już z czasów przedpowstańczych od 1939 roku. Taki zabieg jest trafiony, gdyż dzięki tym trzem utworom mamy możliwość dowiedzieć się o czym myśleli ludzie wypędzeni ze swego miasta, a następnie co czuli, gdy Warszawa ogłosiła kapitulację, a także wtedy, gdy szykowali się do powstania. Kolejne utwory poświęcone są powstańcom, którzy zostali wyszczególnieni pod względem swoich zadań, które mieli wykonywać. Pojawia się również wzmianka o sławnym ślubie powstańczym oraz kilka innych wydarzeń łącznie z zakończeniem tego zrywu bohaterów, a każda sytuacja została okraszone bólem i cierpieniem pośród pojawiającego się niezrozumienia ze strony cywili. O tym wszystkim przeczytacie w tomiku wierszy „Powstanie Warszawskie. Wiersze wybrane” autorstwa Ewy Nabiałczyk.

Emocjonalność

Dzięki autorce każdy ma możliwość doświadczyć emocji i myśli, które nieustannie prześladowały ludzi tamtych trudnych czasów. Myślę, że ten tomik jest idealny dla odbiorców, którzy dotychczas nie mieli możliwości bliższego poznania wypowiedzi osób biorących udział w powstaniu. Ta książka jest doskonałym wstępem do innych cięższych pozycji, a także alternatywą dla czytelników lubiących piękne wypowiedzi, a stroniących od drastycznych opisów. Niektóre przemyślenia mogą nas zaskoczyć, jak chociażby niechęć ludności cywilnej, ale na pewno każdy po tej lekturze popadnie w stan refleksji i zapragnie dowiedzieć się więcej o losach tychże bohaterów.

Podsumowanie

Książkę tę czytało mi się dość płynnie z uczuciem melancholii, a także miejscami z głębokim smutkiem skłaniającym do myślenia nad ich wielkim czynem, jakim była walka z okupantem. Tomik jest dość cienki, ale piękny i przystępny język dla każdego czytelnika sprawi, że zapadnie w pamięć zdecydowanie na dłużej i być może w rocznice powstania będziemy do niego powracać. Okładka jest dość ponura, ukazuje nam obraz zniszczeń, jakie wtedy powstały, co od razu sugeruje z czym mamy do czynienia. Gorąco polecam ten tomik wierszy wszystkim czytelnikom, a zwłaszcza tym, którzy nie mają świadomości, co czuli ci ludzie w tamtych okropnych czasach.

Za egzemplarz do recenzji dziękuję Wydawnictwu Agrafka.

Avatar użytkownika - Czytajka93
Czytajka93
Przeczytane:2023-08-09, Ocena: 6, Przeczytałam,

Przedstawiam Wam moją opinię na temat wierszy pt. "Powstanie Warszawskie" autorstwa Ewy Nabiałczyk.

Za wygraną w ramach rozdania dziękuję Wydawnictwu Agrafka

Z okazji 79 rocznicy Powstania Warszawskiego zachęcam🔥 do przeczytania 19-stu krótkich wierszy. Pamiętajmy o bohaterach, którzy oddali życie walcząc w Powstaniu Warszawskim!!!

Słabo uzbrojone oddziały powstańcze przez 63 dni prowadziły samotną walkę z przeważającymi siłami niemieckimi. Większość powstańców to żołnierze AK, dołączyli również członkowie innych niepodległościowych formacji zbrojnych. W okupowanej Warszawie brała udział w walce nawet większość młodzieży warszawskiej, płci obojga, uczestniczyła w konspiracji w tajnych kompletach, malowano na murach kotwice, litery V, gazowano kina... Także młokosy, kilkunastoletni chłopcy wywiązywali się wzorowo podczas roznoszenia Poczty Powstańczej, jako łącznicy, przewodnicy w kanałach, pełnili służbę linową na barykadach.

Sanitariuszki bez wahań oddawały swą krew, na szybko robiły opatrunki.

Piekło w szpitalach, piekło na ulicach Warszawy.

Alianckie samoloty zrzucają zasoby nad płonącą Warszawą, są bezlitośnie ostrzeliwane przez hitlerowców.

Pomoc nigdy nie nadeszła, a Powstanie powoli wykrwawiało się.

Następuje kapitulacja, miasto jest zrujnowane, dopalające się, umarłe.

Wspomnienia o Powstaniu Warszawskim są, będą i na zawsze pozostaną w naszych sercach. Polecam 19 krótkich wierszy, pełnych wzruszeń, smutku i emocji, skłaniających do refleksji i zadumania, niezwykle poruszających. Pewne wydarzenia z naszej historii nie powinny się nigdy więcej powtórzyć!

Raj utracony
John Milton