Album wydany z okazji 150 lecia Powstania Styczniowego zawiera reprodukcje mało znanych zbiorów Muzeum Niepodległości w Warszawie. Tadeusz Skoczek w eseju wprowadzającym pisze: "Rocznica kolejnego zrywu narodowego mającego urzeczywistnić polskie marzenia o niepodległości nie przechodzi bez echa. Walki i potyczki, militaria, dyskusje i spory tyczące strategii walki z zaborca rosyjskim w 1863 roku są już nieźle udokumentowane i opisane.Zainteresowanie budzi wciąż ikonografia. Obraz Powstania Styczniowego w sztuce jest różnorodny i wielowątkowy. Malarstwo i grafika, poezja i proza, muzyka towarzyszyły wysiłkom zbrojnym dziewiętnastowiecznych patriotów, znacząc daty 1807, 1912, 1830, 1846, 1848 - dziełami o różnej wartości artystycznej. Towarzyszył im zawsze wielki ładunek emocjonalny, z czasem tez poznawczy. Powstanie Styczniowe, z różnorodnym czasem oczekiwania i późniejszym wieloletnim okresem represji, wzbogaciło przekaz ikonograficzny o nowa sztukę - fotografię".
Album opiniowali do druku profesorowie: Marian Marek Drozdowski i Zbigniew Wawer
Informacje dodatkowe o Powstanie Styczniowe. Seria "Polskie powstania narodowe":
Data wydania: 2013 (data przybliżona)
Kategoria: Albumy
978-83-62235-32-2