Powrót nauczyciela tańca

Tom 1 cyklu Stefan Lindman

Kolejna bezsenna noc Herberta Molina, emerytowanego oficera policji. Od pięćdziesięciu czterech lat nękają go cienie, które chcą, żeby odpokutował dawne winy. Molin przywykł do ich obecności i uczy się zajmować sobie czas po zmierzchu – układa puzzle lub tańczy tango z wykonaną na zamówienie lalką. W końcu nadchodzi moment zemsty – pewnego dnia o świcie Molin zostaje zachłostany na śmierć. Krwawe ślady na jego podłodze układają się w kroki tanga. Do śledztwa, prowadzonego przez Giuseppego Larssona, włącza się doświadczony policjant Stefan Lindman, którego zastajemy w trudnym momencie życia – właśnie dowiaduje się, że ma raka. Tymczasem popełnione zostaje drugie morderstwo. Funkcjonariusze natrafiają na trop prowadzący do międzynarodowej siatki neonazistów i stopniowo odkrywają motywy dokonanych zbrodni, które swoje źródło mają w wydarzeniach z czasów II wojny światowej.

Informacje dodatkowe o Powrót nauczyciela tańca:

Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2011 (data przybliżona)
Tytuł oryginału: Danslararens aterkomst
Język oryginału: szwedzki
Tłumaczenie: Wojciechowska Ewa

Kup książkę Powrót nauczyciela tańca

Powrót nauczyciela tańca - opinie o książce

Avatar użytkownika - Aramina
Aramina
Przeczytane:2017-10-07, Ocena: 4, Przeczytałam, 26 książek 2017,

Trochę trudno mi ocenić ,,Powrót nauczyciela tańca". Co w nim mi się podobało, to śledztwo, intryga kryminalna nawiązująca do II wojny światowej. Większość wydarzeń i splotów została przekonująco wyjaśniona, akcja prowadzona była na sposób skandynawski, a więc bez pośpiechu, ale skutecznie i do przodu, odsłaniała w wystarczającym tempie kolejne nitki albo też wypychała ku wierzchowi nowe. Co nie do końca mnie przekonało to watek jednego ze zbrodniarzy wojennych- Lehmanna. Jakoś nijak miał się do całej treści książki, autor nie umiał przekonująco nawiązać do niego więc w moim odczuciu prolog był tutaj tylko przyłatany. Ale zajmował tak mało miejsca, że nie miałam z tym większego problemu. Gorzej rzecz ma się ze Stefanem, głównym bohaterem książki. Już inni czytelnicy zauważyli, że jest on w jakimś stopniu cieniem Wallandera, a ja zgadzam się z tymi wrażeniami. Ale to jedna nielicznych wad powieści, więc lektura ,,Powrotu..." nie bardzo na tym straciła. Ogólne moje wrażenia są na tak.

Avatar użytkownika - Eirene
Eirene
Przeczytane:2015-02-25, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2015, Mam,
Stefan Lindman jest śmiertelnie chory - właśnie dowiedział się, że ma raka. Tymczasem jego myśli zaprząta nie tylko choroba, ale i śmierć policjanta Herberta Molina, dalekiego znajomego. Wiedziony nagłym impulsem postanawia spontanicznie przyłączyć się do śledztwa. Odkrywa, że Herbert nie do końca był tym, za kogo się podawał, a wręcz utajnił sporą, mroczną część ze swojego życia. Czy Stefanowi uda się rozwikłać zagadkę, której początki tkwią w drugiej wojnie światowej? Czy w śmierć Molina był zamieszany ktoś z jego przeszłości? I co z tym wspólnego ma sąsiad Molina, który również zostaje zamordowany? Mankell dozuje napięcie i piętrzy zagadki, aby w finale zaskoczyć nas wszystkich. Gorąco polecam.
Avatar użytkownika - Eliszeba
Eliszeba
Przeczytane:2014-03-07, Ocena: 5, Przeczytałam, Audiobooki 2014,
"Powrót nauczyciela tańca" to ciekawa pozycja kryminalna z dodatkowym smaczkiem dla każdego fana serii o Kurcie Wallanderze. Bahaterem powieści jest bowiem znany nam dobrze z owej serii policjant Stefan Lindman. Chronologicznie akcja ma miejsce oczywiście zanim Stefan zaczął pracować z Kurtem. W "Powrocie..." Stefan, na równi z bardzo skomplikowaną zagadką kryminalną, musi zmagać się z chorobą, która zmusza go do przewartościowania wielu sfer życia. Stefan, skierowany na urlop zdrowotny, nie mogąc znaleźć sobie miejsca, wplątuje się w sprawy, które zmuszą go do rozliczenia się z przeszłością byłego kolegi z pracy. I nie tylko jego... Stefan odkryje rzeczy, przy których niewiedza staje się szczególnie pociągająca.
Avatar użytkownika - CarmenAlice
CarmenAlice
Przeczytane:2014-01-22, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2014,
Dla mnie, jako wielbicielki twórczości Mankella i Wallandera, jest to lektura obowiązkowa. Z największą przyjemnością przeczytałam kryminał o Stefanie Lindmanie i nie miałabym nic przeciwko całej serii o nim. Lindman, podobnie jak Wallander, działa na własną rękę. Przebywa na urlopie zdrowotym i angażuje się w śledztwo dotyczące morderstwa Herberta Molina, jego znajomego z komisariatu w Boras. Sprawa komplikuje się, gdy ginie sąsiad zmarłego - Abraham Andersson. Policja nie wie, co łączy ze sobą te sprawy, mają do czynienia z jednym czy z dwoma mordercami... Giuseppe Larsson, choć oficjalnie prowadził śledztwo, pozostawał w cieniu Stefana Lindmana. To Lindman miał zapał i rzeczywiście chciał odkryć tajemnice morderstw. Przy okazji odkrył bolesną dla niego historię rodzinną. Polecam fanom Wallandera i czytelnikom chcącym rozpocząć swoją przygodę z Mankellem, nie zawiedziecie się!
Avatar użytkownika - ilonar2301
Przeczytane:2014-12-06, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2014,
Mężczyzna na plaży; Śmierć fotografa
Henning Mankell0
Okładka ksiązki - Mężczyzna na plaży; Śmierć fotografa

Mężczyzna na plaży Skania, wiosna 1987 roku, w taksówce umiera mężczyzna. Sekcja zwłok wykazuje, że został profesjonalnie otruty. Komisarz usiłuje...

Zapora
Henning Mankell0
Okładka ksiązki - Zapora

Ystad, jesienna noc. Dwie nastolatki napadają na taksówkarza. Mężczyzna ginie, a aresztowane dziewczyny twierdzą, że zabiły go dla pieniędzy. Wkrótce...

Kalendarz adwentowy
Marta Jednachowska; Jolanta Kosowska