Powrót Króla to ostatnia powieść w ramach trylogii “Władca Pierścieni”, która pozwala nam się przenieść do krain śródziemia. Przygody naszych bohaterów wchodzą w decydującą fazę.
Aragorn wraz ze swoją armią zbliża się do Czarnej Bramy, która może mieć kluczowe znaczenie dla dalszych starć. Mroczny Władca nie ustępuję i w dalszym ciągu nabiera sił, aby móc tym razem skutecznie zdominować cały świat. Dzielny Frodo zaczyna mieć pewne wątpliwości i słabości, a towarzyszący mu Sam również ma małe problemy. Góra Przeznaczenia jest już naprawdę niedaleko, co nie zmienia faktu, że niebezpieczeństwo rośnie w tempie naprawdę ekspresowym.
Nasi bohaterowie wciąż nie mogą być pewni siebie, ponieważ z każdej strony grozi im śmiertelne zagrożenie. Nawet powrót Gandalfa nie nadaje grupie otuch, choć z tak potężnym magiem walka zdecydowanie będzie łatwiejsza....
Wydawnictwo: Amber
Data wydania: 2012-10-09
Tytuł oryginału: The Return of the King
Język oryginału: Angielski
Tłumaczenie: Aleksandra Jagiełowicz
Ilustracje:Alan Lee
WOW!
Chyba najszybciej przeczytana przeze mnie część - dosłownie ją połknęłam.
Walka o Śródziemie zakończona, Śródziemie ocalone, a król w końcu zasiadł na tronie Gondoru.
Na Powrocie Króla wylałam chyba najwięcej łez - zwłaszcza na zakończeniu. Od początku wzruszało mnie oddanie Sama względem Froda, a jego ból po tym, jak Frodo opuścił Śródziemie udzielił się i mnie.
Chociaż ledwie skończyłam lekturę to już wiem, że będę wracać do tej Trylogii (a przynajmniej do jej ostatniej części) bardzo często. Zżyłam się z bohaterami, którzy przez ostatnie miesiące byli dużą częścią mojego życia. Po zamknięciu książki czułam ogromną pustkę - tak, jakby opuścili mnie wszyscy najbliżsi. Szkoda, że nie mogłam zostać w Śródziemiu jeszcze trochę dłużej.
Ostatni tom okazała się sporo krótsza niż zakładałem co było dla mnie małym zaskoczeniem poznieważa wiele wątków powinno być bardziej rozwiniętych, ale na szczęście dodatki które są zawarte w tym tomi równoważą w pewnym stopniu zwięzłość trzeciego tomu.
Po przeczytaniu Hobbita i wszystkich tomów Władcy Pierścieni jestem jeszcze bardziej zafascynowana talentem Tolkiena. Ostatnia część to idealne zwieńczenie historii o walce dobra ze złem.
Polecam ! książka jest świetna!
Powrót króla kończy tylrylogie Tolkiena. Froda chociaż bardzo się zmienił w wyniku kolejnych przeżyć i trudów nadal jest pełny wątpliwości. Tląca się w nim radość życia i wiara w to że zło zostanie pokonane dodają mu sił przed ostatecznym wyzwaniem. Podobnie zresztą jak obecność wiernego towarzyszą Sama, bez którego jak się wydaje Frodo nie byłby w stanie zniszczy pierścienia.
Powrót króla pokazuje jak wiele wysiłku należy włożyć w to, aby pokonać zło i wszystkie stutki które wyrządziło. To pokazanie również tego, że bez względu na to jak jesteśmy zmotywowani do wykonania zdania, jak bardzo w nie wierzymy, i jesteśmy przekonani o tym, że tak właśnie należy postąpić to zawsze mogą nas dopaść liczne wątpliwości i to już na samym końcu. To jednocześnie opowieść o tym, że dobro zawsze zwycięża, a prawdziwi przyjaciele nigdy nie zawodzą.
Uniwersalna opowieść o walce ze złem, osadzona w realiach całkowicie wykreowanego, ale jakże bogato i szczegółowo opisanego świata, która...
Unikatowy wgląd w umysł jednego z najwybitniejszych twórców fantastyki, który pozwala lepiej zrozumieć twórczość autora Władcy Pierścieni Książka...
Przeczytane:2019-08-11,