Potwór z Bagien. Zielone piekło

Koniec Ziemi. Niedobitki ludzkości tkwią na szczycie góry, skrawku suchego lądu pośród bezbrzeżnego oceanu. Parlamenty Zieleni, Czerwieni i Rozkładu dochodzą do wniosku, że pora to zakończyć, unicestwić ludzkość i zacząć wszystko od nowa. Aby to zrobić, łączą siły i tworzą awatara, jednego z najbardziej przerażających potworów, jakich nosiła ta ponura, opustoszała planeta. Walkę z taką istotą może podjąć tylko ktoś, kto rozumie przeciwnika. Ktoś, kto dawniej sam stosował podobne metody. Ktoś taki jak Alec Holland. Sęk w tym, że Holland od dawna nie żyje... Wizjonerski scenarzysta Jeff Lemire (,,Łasuch", ,,Gideon Falls") i wybitny rysownik Doug Mahnke (,,JLA", ,,Ostatni kryzys") stworzyli krwawą, makabryczną monsteriadę, w której los ludzkości znajduje się w rękach istoty wcale niebędącej człowiekiem! Album zawiera materiały opublikowane pierwotnie w zeszytach ,,Swamp Thing. Green Hell" #1-3.

Informacje dodatkowe o Potwór z Bagien. Zielone piekło:

Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2024-08-14
Kategoria: Komiksy
Tytuł oryginału: Swamp Thing: Green Hell

Tagi: Komiks i powieść graficzna - superbohaterowie i superzłoczyńcy Komiks i powieść graficzna dla dorosłych

Kup książkę Potwór z Bagien. Zielone piekło

Potwór z Bagien. Zielone piekło - opinie o książce

Avatar użytkownika - PopKulturowyKoci
PopKulturowyKoci
Przeczytane:2024-09-13, Ocena: 6, Przeczytałem,

POPKULTUROWY KOCIOŁEK: Akcja Potwór z Bagien: Zielone piekło przenosi nas do świata przyszłości, gdzie cywilizacja ludzka praktycznie wyginęła. Nieliczni ocaleńcy walczą o przetrwanie na skrawkach suchego lądu pośrodku bezkresnego oceanu. To ponure i bezlitosne środowisko staje się areną konfrontacji między naturą a pozostałościami ludzi, którzy są gatunkiem mocno zagrożonym. Przysłowiowym gwoździem do trumny człowieka ma być stworzony najstraszniejszy i najbardziej krwawy potwór, jaki kiedykolwiek pojawił się w naturze. Przeciwstawić się tej istocie może tylko ktoś równie potężny i niebezpieczny o ile będzie tego chciał.

Tytułowy Potwór z Bagien na przestrzeni lat miał różne formy i różnych autorów. To jednak Jeff Lemire sięga po pomysł Alana Moore’a (zachowując pewną ciągłość narracyjną), aby pokazać jego ostatnią walkę o ocalenie ludzkości przed całkowitym zniszczeniem.

Lemire niezwykle umiejętnie łączy elementy klasycznej historii Swamp Thinga z nowym, postapokaliptycznym kontekstem, tworząc postać, która jest jednocześnie potężna i jeszcze bardziej tragiczna. Ponadto prezentuje on nam tu ciekawy i złożony świat, w którym granica między życiem a śmiercią jest płynna. Stawia on tu pytania o naturę ludzkości, jej relację z przyrodą oraz o to, czy człowiek zasługuje na przetrwanie. Kładzie on duży nacisk na etyczne i moralne dylematy, z którymi mierzy się zarówno Potwór z Bagien, jak i ocaleńcy, co nadaje albumowi większej głębi i złożoności.

Ton komiksu jest niepokojący, często wręcz apokaliptyczny, ale także melancholijny. Lemire z łatwością oddaje uczucie beznadziei i rozpaczy w obliczu nieuchronnego końca, a także wewnętrzne rozterki bohaterów, którzy muszą decydować, czy walka o przetrwanie ma sens. Wszystko to perfekcyjnie wręcz łączy się z mocną krwawą treścią, której tu nie brakuje....

Avatar użytkownika - Amarisa
Amarisa
Przeczytane:2024-09-16, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam, przeczytane 2024,

,,Potwór z Bagien. Zielone piekło" to komiks dobry, choć nie pozbawiony pewnych wad. Niemniej wart jest uwagi :)

Pełna recenzja - https://magicznyswiatksiazki.pl/recenzja-potwor-z-bagien-zielone-pieklo-jeff-lemire/

Okładka ksiązki - Sprawozdawczość i rewizja finansowa. Kierunki zmian i wyzwania w czasach pandemii

FINANSE Pandemia koronawirusa dokonała dużych zmian w wielu sferach życia społecznego i gospodarczego. Problemy, które ze sobą przyniosła, nie ominęły...

Zostań mistrzem matematyki. Zestaw ćwiczeń dodatkowych klasa 3
Okładka ksiązki - Zostań mistrzem matematyki. Zestaw ćwiczeń dodatkowych klasa 3

Ciekawie opracowany zbiór zadań z matematyki, ułatwiający zrozumienie i urwalenie materiału z zakresu klasy 1. Atuty tej książki: zgodność z podstawą...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;