Portret w sepii

Inne wydania:

Kunsztowny, wielopokoleniowy portret rodziny pochwyconej w pułapkę wojny, przemian politycznych i społecznej rewolucji.

Życie Aurory zostało naznaczone tragedią i uwikłane w gęstą sieć kłamstw na długo przed jej przyjściem na świat. Od wczesnego dzieciństwa dręczy ją też ten sam upiorny sen, którego znaczenia nie potrafi zrozumieć. Prawda o przeszłości, zatarta z całą starannością przez sprawującą opiekę nad Aurorą Paulinę del Valle może okazać się kluczem do rozwiązania zagadki. Tylko czy konfrontacja z traumatycznymi wydarzeniami wystarczy, by móc wreszcie na dobre pozbyć się koszmaru? W próbie odnalezienia korzeni i zrekonstruowania wydarzeń z dzieciństwa, Aurora będzie musiała zmierzyć się z bólem straty i przejmującą samotnością.

W Portrecie w sepii Allende z właściwą sobie wnikliwością przygląda się doświadczaniu życia przez kobiety w skostniałym, opornym na zmiany i wszelki postęp patriarchalnym systemie oraz ich odważnemu sprzeciwowi wobec niekończących się prób ograniczania wolności.

Obejmująca ponad trzydzieści lat opowieść o stracie, miłości, poszukiwaniu własnej tożsamości i o władzy, jaką ma nad człowiekiem jego przeszłość. Ostatnia część sagi opowiadającej o burzliwych losach znanej z Domu duchów i Córki fortuny rodziny del Valle.

Isabel Allende (ur. 1942) - chilijska pisarka i dziennikarka. Jej rodzina została zmuszona do ucieczki do Wenezueli po zamachu stanu z 1973 roku, podczas którego obalono ówczesnego prezydenta, kuzyna jej ojca, Salvadora Allendego, a do władzy doszedł Augusto Pinochet. Doświadczenia te wykorzystała, pisząc swoją debiutancką powieść Dom duchów, która stała się międzynarodowym bestsellerem i została sfilmowana w gwiazdorskiej obsadzie. Opublikowała ponad 20 powieści, m.in.: Z miłości i cienia (1992), Córkę fortuny (Marginesy 2020), Opowieści Ewy Luny (2000), Portret w sepii (2008), Ines, pani mej duszy (2008), Japońskiego kochanka (2016), W samym środku zimy (2018), Długi płatek morza (Marginesy 2020), które zostały przetłumaczone na 35 języków i sprzedane na całym świecie w 70 milionach egzemplarzy. Od 1987 roku mieszka w Stanach Zjednoczonych.

Informacje dodatkowe o Portret w sepii:

Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2022-06-08
Tytuł oryginału: Retrato en sepia

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Kup książkę Portret w sepii

Portret w sepii - opinie o książce

Kontynuacja trylogii "Córki fortuny". Poznajemy wnuczkę Elizy Sommers-Aurorę. Jej życie od najmłodszych lat otoczone było tajemnicą i przepełnione prześladującym ją koszmarem demonów w czarnych piżamach. Kolejny raz podróżujemy z bohaterami po Kalifornii (poznajemy Chinatown od środka jak i dzielnicę bogaczy), Europę czy Chile w czasie wojny domowej i wojny z Peru. Aurora jak każda kobieta z jej rodziny popada w czar pierwszej miłości i zaślepiona trafia w ręce nieodpowiedniego mężczyzny. Jak do tego doszło, jak się od niego uwolni i czy pozna kolejną wielką miłość? Książka zdecydowanie wciąga, nie pozwala o sobie zapomnieć i pozostawia niedosyt. Na pewno sięgnę po ostatnią część!
Avatar użytkownika - Muminka789
Przeczytane:2014-02-13, Ocena: 5, Przeczytałam,
W samym środku zimy
Isabel Allende0
Okładka ksiązki - W samym środku zimy

Nowa powieść supergwiazdy literatury iberoamerykańskiej. Niezwykła historia miłości dwojga ludzi, którzy myśleli, że w ich życiu zapanowała już zima...

Violeta
Isabel Allende0
Okładka ksiązki - Violeta

Poruszająca historia kobiety, która była świadkinią przełomowych wydarzeń XX wieku Violeta przychodzi na świat pewnego burzowego dnia 1920 roku jako...