Pola i Tola z Koniczynkowej Doliny? to urocza książeczka dla dzieci. Opowiada o dwóch króliczych siostrzyczkach, które wyruszają na poszukiwanie Pani Wiosny. Czy uda im się ją odnaleźć i sprowadzić do Koniczynkowej Doliny, w której panuje mroźna zima?
Kinga Solewicz ? z wykształcenia doktor literaturoznawstwa, z zawodu nauczyciel języka polskiego.
Solewicz Kinga to autor książki "Pola i Tola z Koniczynkowej Doliny".
Książeczka pt. "Pola i Tola z Koniczynkowej Doliny" została umieszczona w kategorii "Bajki wiersze i opowiadania". Idealnie nadaje się do czytania o każdej porze dnia, również przed snem. Wesołe historyjki z morałem dają maluchowi świetną rozrywkę oraz tłumaczą świat. Wybór krótkich historii to mądry pomysł, by kilkuletnie dziecko utrzymało uwagę. Przenieś się wraz z dzieckiem do krainy fantazji, gdzie spotkacie sympatyczne postacie i przeżyjecie niezapomniane przygody.
Pragnąc wspierać prawidłowy rozwój maluchów w wieku od 5 do 7 lat, warto czytać z nimi specjalnie przeznaczone dla nich książeczki.
Oto 5 zalet czytania książeczek z dziećmi:
Kontakt z książkami działa korzystnie na rozwój intelektualny dziecka. Rozwija logiczne myślenie i umiejętność rozwiązywania problemów.
Poprzez lekturę rozbudza się w nich zainteresowanie światem. Ta książeczka z pewnością skłoni malucha do zadawania niekończących się pytań.
Obrazy uzupełniające treść pomagają poznać historię i lepiej ją zrozumieć. Są również fantastycznym narzędziem rozwoju kreatywności u dzieci.
Czytanie z maluchem stwarza mu dobrą okazję do ćwiczenia i trenowania zdolności mówienia. Rozmowa z dorosłym na temat treści pozytywnie wpływa na rozwój.
Czytanie to wspaniała rozrywka dla dziecka i opiekuna! Przeznaczając szkrabowi czas, budujesz z nim więź.
Opowieść jest w miękkiej okładce. Poręczne i lekkie wydanie sprawia, że wychodząc z domu na wyprawę, łatwo ją wrzucić do pleczaczka dziecka.
Jest to bardzo krótka produkcja - ma 40 str. Dzieci w wieku przedszkolnym zazwyczaj preferują niedługie, ilustrowane książki. Mogą czytać przez kilka minut na raz, z przerwami na rozmowę o ilustracjach lub zadawanie pytań. Każde dziecko jest inne i ich tempo czytania może się różnić. Niektóre dzieci mogą mieć problem z dłuższym skupieniem uwagi, podczas gdy inne mogą pochłaniać książkę przez długi czas.
Publikacja "Pola i Tola z Koniczynkowej Doliny" została opublikowana przez Wydawnictwo Warszawska Firma Wydawnicza. Jeśli ta książeczka zaintryguje malucha, to wybierz również inne tytuły tego wydawcy.
Wydawnictwo: Warszawska Firma Wydawnicza
Data wydania: 2023-03-28
Przeczytane:2024-03-25, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
**PATRONAT MEDIALNY**
Dziś chciałabym Wam powiedzieć o książeczce skierowanej do młodszego czytelnika, którą miałam zaszczyt objąć swoim patronatem medialnym, a że, zbliżamy się do najpiękniejszej pory roku, czas na to jest po prostu idealny.
"Pola i Tola..." to urocza historia opowiadająca o dwóch króliczych siostrach, które pod nieuwagę rodziców wybierają się na poszukiwanie Pani Wiosny. Dziewczynki nie zdają sobie sprawy, jakie zamieszanie wywołają swoim zniknięciem i na jakie niebezpieczeństwo się narażają...
Co było przyczyną opuszczenia domu przez dziewczynki? Czy uda im się odnaleźć Panią Wiosnę? Czy zdążą i w Koniczynkowej Dolinie nie braknie jedzenia?
Tego już Wam nie napiszę, ale gwarantuję, że siadając z pociechami do lektury tej książeczki, czeka na Was niesamowita i bardzo pouczająca historia.
Autorka skupiła się na tym by, dzieci z jej książeczki mogły dowiedzieć się nieco więcej o przyjaźni, akceptacji, zrozumieniu dla innych, wierze w siebie i wartości, jaką niesie za sobą rodzina. To również świetna okazja do konfrontacji z niełatwymi sprawami, takimi jak niesprawiedliwość i krzywda innych. Autorka pięknie pisze o szacunku do jedzenia, wspieraniu się w trudnych chwilach, bezinteresownej pomocy i wierze w pozytywne rozwiązanie nawet największych zmartwień.
Historia została napisana prostym i przystępnym językiem, jednocześnie doskonale przekazuje wartość, która za nią stoi. Myślę, że każdy rodzic tę wartość zauważy i doceni. Jest to doskonały wstęp do wielu ciekawych i rozwijających rozmów.
Książeczkę czyta się dosłownie na raz, trudno jest ją odłożyć, nie dowiadując się czy małym króliczkom udało się odnaleźć Panią Wiosnę.
Fabuła jest doskonale skonstruowana, zawierająca w sobie mnóstwo emocji.
"Pola i Tola..." to pozycja, która z pewnością zauroczy każdego malucha również swoimi przepięknymi i niezwykle barwnymi ilustracjami, które stworzyła Marta Powałek. Oddziałują one na wyobraźnię, pobudzają i sprawiają, że cała historia nabiera jeszcze ciekawszej formy. Można się pokusić o wiele edukacyjnych zabaw, może dzieci same narysują, jak wyobrażają sobie Panią Wiosnę?
Jestem przekonana, że nie jeden maluch będzie nią zachwycony.
Czy polecam?
Zdecydowanie tak. To bardzo mądra i pouczająca i przemawiająca do wyobraźni, historia opowiedziana przyjaznym i zrozumiałym dla każdego malucha językiem.