Pokój na poddaszu

"Pokój na poddaszu" od lat znajduje się wśród popularnych książek młodzieżowych. Oczywiste prawdy przekazywane w tej książce o zwyczajnym życiu są ważne, dotycza bowiem wartości podstawowych: poczucia obowiązku wobec innych ludzi, solidarności międzyludzkiej, wartości i godności każdej pracy. Dlatego książka ta wciaż jeszcxze zasługuje na pamięć. Czytelnik nie musi przy niej rozstrzygać poważnych problemów natury moralnej czy społecznej, wszystkie sprawy w powieści tłumacza się jednoznacznie, bohaterowie są nieskomplikowani.

Informacje dodatkowe o Pokój na poddaszu :

Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 1988-06-07
ISBN: 83-10-09260-1

Kup książkę Pokój na poddaszu

Pokój na poddaszu - opinie o książce

Avatar użytkownika - hajduczek
hajduczek
Przeczytane:2014-11-20, Ocena: 6, Przeczytałam, 12 książek na 2014 rok, Mam,
"Pokój na poddaszu" to wzruszająca powieść o bardzo młodych ludziach, którym los odebrał dzieciństwo. Obowiazki przerastają niejednokrotnie ich siły, a rozmowy wieczorne często dotyczą spraw gospodarowania. Dzieci stają przed wyborami trudnymi, ale za wszelka cenę pragną pozostać razem jako rodzina. Ciężką praca w fabryce bawełny, która daje pieniądze na utrzymanie odbiera zdrowie. Świąteczna choinka jest dla rodzeństwa radością tym większą, że zdobytą ciężko. Książka jest jednak optymistyczna. Głosi zaufanie dla mądrości i odpowiedzialności, wiarę w dobroć i solidarność ludzi. Dzieki ich istnieniu i sile ta smutna opowieść może skończyć się obrazem letniego wieczoru przepełnionego radością i spokojem.
Avatar użytkownika - Mamut
Mamut
Przeczytane:2014-09-20, Ocena: 6, Przeczytałam, WYZWANIE 2014-52 książki,
Dzieci z koniecznosci pełnią tu role dorosłych. Poszczególne rozdziały to epizody z życia rodzeństwa Sielskich i ich otoczenia. Mamy tu chwile dramatyczne (śmierć rodziców, pożar, wypadek) ale mamy też chwile radosne (ratowanie bzu, cudem zorganizowane święta czy też wyjazd na wieś). Harmonię i porzadek zycia w niewielkim pokoju na poddaszu, zapewnia oparty na miłosci i wzajemnej pomocy podział obowiązków jego mlodych mieszkanców.